Free Essay

Eigenschappen Materialen

In:

Submitted By glagast
Words 2832
Pages 12
Definities eigenschappen
Veel van de termen die worden gebruikt om de mechanische eigenschappen van materialen te beschrijven, zoals sterkte en taaiheid, zijn bekend uit het dagelijkse taalgebruik. In materiaalkunde hebben deze termen specifieke betekenissen en zijn het goed gedefinieerde kwantificeerbare maten die aangeven hoe een materiaal op een toegepaste belasting reageert.
In deze module zullen we de belangrijkste mechanische eigenschappen bepalen. Voor het bepalen van de eigenschappen is het belangrijk om bekend te zijn met de concepten elastische en plastische vervorming. De volgende oefening helpt deze termen te verklaren: 1. Sterkte
De sterkte is een maat voor de capaciteit van een materiaal om een statische spanning te ondersteunen. Zoals besproken, bepaalt de vloeigrens van een materiaal de spanning die kan worden uitgeoefend voordat er permanente plastische vervorming optreedt.
Naast de vloeigrens zijn er een aantal andere maatstaven van sterkte die worden gebruikt om materialen te vergelijken. Meer details over deze maatstaven kun je vinden in de module over trek en drukeigenschappen.
Er zijn verschillende maatstaven van sterkte die kunnen worden gebruikt. Deze worden gedefinieerd als:
Vloeigrens
Definitie:
De toegepaste spanning die is vereist om permanente plastische vervorming van een materiaal te veroorzaken.
Eenheden: Pa (1 Pa = 1 N m-2)
Opmerking: De rekgrens is vaak gemakkelijker te vinden dan de vloeigrens, omdat het exacte punt van vloeien moeilijk is te bepalen. De 0.2% rekgrens en de vloeigrens zijn dan gelijkwaardig.
0.2% Rekgrens (Rp0,2)
Definitie:
De toegepaste spanning die is vereist om een permanente plastische rek van 0.2% te veroorzaken. Vaak wordt deze gebruikt wanneer de nauwkeurige vloeigrens moeilijk is te bepalen.
Eenheden: Pa (1 Pa = 1 N m-2)
Voorbeelden van waarden: EN AW-7075 T6, Rp0,2 = 505 MPa. EN AW-3003 O, Rp0,2 = 50 MPa
Maximale treksterkte (Rm)
Definitie:
De toegepaste spanning die is vereist om falen door breuk van een materiaal te veroorzaken.
Eenheden: Pa (1 Pa = 1 N m-2)
Voorbeeld waarden: EN AW-7075 T6, Rm = 570 MPa. EN AW-3003 O, Rm = 110 MPa 2. Hardheid
De hardheid is een andere eigenschap, die nauw verwant is met de materiaalsterkte. De hardheid is een maat voor de weerstand van een materiaal tegen indrukking.
Een hardheidsmeting is een populaire beproeving, omdat deze niet-destructief kan worden uitgevoerd, dus zonder het onderdeel dat wordt getest kapot te maken. Micro-hardheidsbeproevingen, die veel kleinere indruklichamen en lagere belastingen nodig hebben, worden ook veel gebruikt om de lokale hardheid te meten.
Er is een breed scala van verschillende hardheidsmetingen die worden gebruikt. Elke beproeving geeft een verschillende waarde voor de hardheid. De hardheid is daarom geen goede universele materiaaleigenschap, maar hangt van de methode af die voor de meting wordt gebruikt.
De hardheidsmetingen zijn gebaseerd op het meten van de grootte van een indrukking, die door een hard indruklichaam onder belasting wordt gevormd.
De hardheid wordt gedefinieerd als toegepaste belasting (in kg) gedeeld door het oppervlak van de indrukking.
In de praktijk, wordt de grootte van de indrukking gemeten onder een microscoop en wordt gerelateerd aan een hardheidswaarde (eenheden: kg mm-2) gebruik makend van een vergelijking (vaak door het raadplegen van een lijst van voorberekende waarden).
In de wereldwijd gebruikte Vickers hardheidsmeting, is het indruklichaam een diamantpiramide.

| | | Hardheidsmeetapparaat voor micro-Vickers | Indrukking achtergelaten in materiaal door diamantpiramide | De grootte van indrukking heeft rechtstreeks betrekking op Vickers hardheid (HV). Een grotere indrukking betekent een zachter materiaal (lagere HV) |
Er is een handige benaderende relatie tussen hardheid Vickers en vloeigrens, die wereldwijd wordt gebruikt, maar niet altijd correct is. De volgende verhouding laat dat zien:
De hardheid van Vickers (HV) ~ 0.3 × vloeispanning (in MPa)
De Brinell hardheid is een andere methode die wordt gebruikt om de hardheid van een materiaal te karakteriseren. Net als de Vickers hardheidsmeting, baseert het zich op het meten van de grootte van een indrukking achtergelaten door een indruklichaam onder een bekende belasting. Het indruklichaam, dat in de hardheidsmeting van Brinell wordt gebruikt, is gewoonlijk een geharde stalen kogel en de gemeten hardheidswaarden hebben andere waarden, dan die bepaald met de hardheidsmeting van Vickers. Vanwege het feit dat de indrukkinggeometrie verandert met de indrukking bij de Brinell hardheidsmeting, is er geen eenvoudige relatie tussen de Brinell hardheid en de vloeigrens. 3. Stijfheid
Voor de meeste toepassingen, is het belangrijk om permanente plastische vervorming te vermijden, dus in de praktijk wordt het ontwerp en de materiaalselectie gebruikt om te garanderen dat ontstane spanningsniveaus nooit de vloeigrens van het materiaal bereiken.
Voor spanningen onder de vloeigrens, zullen materialen elastisch reageren op belastingen. Dat betekent, dat zij zullen vervormen, maar als de belasting wordt verwijderd, zij naar hun originele vorm zullen terugkeren.
De stijfheid van een materiaal beschrijft hoeveel het materiaal elastisch zal vervormen (de rek) bij een bepaalde toegepaste spanning (deze moet minder zijn dan de vloeigrens). Componenten worden vaak ook beperkt door een maximaal toelaatbare elastische (door)buiging. Materialen met een lage stijfheid tonen grotere vervormingen dan materialen met hoge stijfheid bij dezelfde toegepaste spanning.
Vele constructies of onderdelen worden ontworpen om de mate van doorbuiging te beperken bij belasting. Enkele voorbeelden zijn: | | | Bruggen moeten stijf zijn om buiging onder de aangebrachte belastingen te minimaliseren | Frames van een fiets vereisen hoge stijfheid om reactieve hanteerbaarheid en efficiënte overdracht van de inspanning van de fietser te verzekeren | Stijfheid is essentieel om doorbuiging van vliegtuigvleugels te beperken tijdens de vlucht |
Definitie van de elasticiteitsmodulus (E):
De elasticiteitsmodulus van een materiaal is de meest gebruikelijke eigenschap die wordt gehanteerd om stijfheid te specificeren. Hoe hoger de waarde van E, hoe stijver het materiaal.
De elasticiteitsmodulus van een materiaal kan worden bepaald door het onder trekspanning te belasten in het elastiche gebied en de reactie te meten.
Stijfheid: Schuifspanning en Hydrostatische belasting
De elasticiteitsmodulus is de evenredige constante in de relatie tussen spanning en rek bij elastische vervorming door trek of druk in één richting. Er zijn gelijkwaardige constanten voor andere elastische vervormingen, zoals afschuiving of hydrostatische belasting. Afschuiving is veel voorkomend in vele constructies, bijvoorbeeld een as die belast wordt op torsie.
Definitie van de afschuivingsmodulus:
De afschuivingsmodulus van een materiaal is de verhouding van de afschuifspanning ten opzichte van de afschuifrek voor elastische afschuiving.
De hydrostatische belasting komt vaak voor bij voorwerpen die in vloeistof zijn ondergedompeld.
Definitie van de bulkmodulus:
De bulkmodulus is de verhouding van de hydrostatische spanning ten opzichte van de volumetrische rek voor hydrostatische belasting.
Stijfheid: Poissons verhouding/functie
Een andere belangrijke elastische eigenschap is de dwarscontractie coëfficiënt. Wanneer een materiaal elastisch wordt uitgerekt zullen zijn afmetingen ook in de andere richtingen veranderen. Voor de meeste materialen inclusief aluminiumlegeringen, leidt de uitzetting in één richting tot insnoering in andere richtingen. Dit is belangrijk in het ontwerp wanneer het materiaal wordt verhinderd in dwarsrichting samen te trekken, d.w.z. ook een spanning in de lengte veroorzaakt een spanning in dwarsrichting aangezien het materiaal niet wordt toegestaan samen te trekken of uit te rekken zoals het wenst.
Definitie van de dwarscontractiecoëfficiënt (van Poisson):
De dwarscontractiecoëfficiënt is de verhouding van de dwarsrek ten opzichte van de langsrek wanneer een materiaal elastisch éénassig wordt uitgerekt.
De volgende vier elastische constanten zijn allen verwant:
E - De elasticiteitsmodulus
G - De afschuivingsmodulus
K - De Bulkmodulus ν - De dwarscontractiecoëfficiënt
Als twee van deze constanten bekend zijn, kunnen de andere twee worden afgeleid. 4. Specifieke Eigenschappen I
In veel toepassingen zijn bepaalde mechanische eigenschappen vereist met een minimum gewicht. Om dit te doen, bepalen wij „specifieke“ eigenschappen zoals specifieke stijfheid of specifieke vloeigrens. Specifieke eigenschappen stellen je in staat het lichtste materiaal, dat aan de vereiste eigenschappen voldoet, te identificeren. Dit bespreken we meer in detail bij de "vergelijking van de mechanische eigenschappen".
Overweeg bijvoorbeeld een toepassing waar wij een gegeven sterkte willen bereiken met het minimale gewicht. Dit is een gebruikelijke eis in de transportsector. | Lichte, stijve, en sterke componenten zijn benodigd voor auto's en vliegtuigen | |
Het gewicht van een component hangt af van het gebruikte materiaal en het volume van de component. Wij zijn alleen geïnteresseerd in de verhouding tussen het gewicht en het materiaal en zo elimineren wij het volume van een component door via dichtheid te vergelijken. Dichtheid is een materiaaleigenschap.
Dichtheid is gedefinieerd als massa per eenheid volume (eenheid kg m−3).

5. Vervormbaarheid
Vervormbaarheid is een andere belangrijke materiaaleigenschap.
Definitie:
Vervormbaarheid is gedefinieerd als de capaciteit van een materiaal om tot draad te worden getrokken. Over het algemeen geeft het een maat voor de hoeveelheid plastische vervorming die een materiaal kan ondergaan. Vervormbaarheid is geen materiaaleigenschap, maar hangt af van de afmetingen van het proefstuk.
Er zijn een aantal manieren om vervormbaarheid te meten. Bijvoorbeeld door middel van de rekspanning, dit is het punt waar een materiaal breekt onder trekspanning, dit is één van de indicatoren van vervormbaarheid. Een andere gebruikelijke meetfactor is de vermindering in oppervlakte in de eenduidige doorsnede van een trekstaaf. Merk op dat beide factoren afhankelijk zijn van de geometrie van het proefstuk - dus vervormbaarheid is geen materiaaleigenschap, maar kan slechts worden gebruikt voor vergelijkende doeleinden met proefstukken met een standaardafmeting. Welke meting het meest geschikt is, hangt af van de toepassing.
Merk op dat er een algemene verhouding is tussen vervormbaarheid en taaiheid. Meting van vervormbaarheid wordt meer in detail besproken in de sectie over trek/druk eigenschappen.
Identificeer welke van de proefstukken hieronder van een taai materiaal zijn, en welke van een bros materiaal. 6. Taaiheid
Andere belangrijke mechanische eigenschappen zijn taaiheid en breuktaaiheid.
Hoewel de termen sterkte en taaiheid in het algemene taalgebruik vaak door elkaar worden gebruikt, hebben deze in de materiaalkunde specifieke en zeer verschillende betekenissen.
Definitie:
Taaiheid wordt gedefinieerd als de bestendigheid van een materiaal tegen breuk onder spanning bij kleine plastische vervormingen. Wanneer een scheur in een materiaal overgaat tot breuk, is de taaiheid een maat voor de afgifte van energie per oppervlakte-eenheid van de scheur.
Breuk bij kleine plastische rek komt voor door onstabiele scheurgroei in het materiaal. Vaak ontstaan deze scheuren bij reeds bestaande defecten. Wanneer scheuren op elkaar aansluiten, breekt het materiaal. Taaiheid kan gekwantificeerd worden op diverse manieren afhankelijk van de richting van de belasting met betrekking tot de breukweg. Een maat voor taaiheid omvat bijvoorbeeld scheurbestendigheid, kerfslagwaarde en breuktaaiheid.

Definitie:
De breuktaaiheid wordt gedefinieerd als de bestendigheid van een materiaal tegen onstabiele scheurgroei bij spanningen in het elastische gebied. Scheuren verspreiden zich wanneer de toegepaste spanningsintensiteitsfactor (zie hieronder) een voor het materiaal kritische waarde overschreidt.
Over het algemeen kunnen materialen met een hoge breuktaaiheid de aanwezigheid van kleine defecten verdragen, en zijn deze ook geschikt om grote hoeveelheden energie te absorberen voor zij breken.
Taaiheidseigenschappen grafiek
De materiaaleigenschappen-grafiek hieronder toont de verhouding tussen sterkte en breuktaaiheid voor enkele veelgebruikte constructiematerialen. Merk op dat veel van de sterke materialen (b.v. keramiek) niet erg taai zijn. Aluminiumlegeringen hebben een goede combinatie van sterkte en taaiheid.

Materialen, die uitgebreide plastische vervorming kunnen ondergaan vóór breuk, zoals aluminiumlegeringen en andere metalen, neigen taai te zijn. Materialen, die sterk zijn, maar niet in staat zijn gemakkelijk plastisch te vervormen (zoals keramiek), hebben de neiging bros te zijn.
Meer informatie over gebruik van de materiaaleigenschappen-grafiek, en de relatie tussen sterkte en taaiheid, zijn te vinden in de sectie "Inleiding in de materiaaleigenschappen-grafiek" en "vergelijking van de eigenschappen".

Definitie Taaiheid
Alle praktische materialen bevatten enkele kleine interne defecten (scheurtjes). Als deze scheurtjes gemakkelijk kunnen groeien, voegen zij zich samen en breekt het materiaal op een brosse manier.
Als een scheur groeit, komt de vervormingsenergie van het omringende materiaal vrij. Een scheur groeit sneller wanneer de hoeveelheid vrijgekomen vervormingsenergie, veroorzaakt door scheurgroei, voldoende is om verdere scheurgroei te veroorzaken, waardoor ze zelf-propagerend wordt. Deze kritische waarde van 'vrijkomen van de vervormingsenergie' is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de energie die geabsorbeerd wordt door plastische vervorming. Hoe hoger de maat is, waarbij kritische vervormingsenergie vrijkomt, des te beter een materiaal bestand is tegen onstabiele scheurgroei. De taaiheid is de maat voor de vervormingsenergie die vrijkomt en heeft als symbool Gc.
Definitie:
De taaiheid Gc is de maat voor de hoeveelheid vrijgekomen vervormingsenergie vereist om onstabiele scheurgroei te veroorzaken. Taaiheid wordt gemeten in eenheid J m-2.
Omdat aluminiumlegeringen plastisch kunnen vervormen bij de scheurtip, zijn zij over het algemeen bestand tegen scheurgroei en vertonen daarom een goede taaiheid. Meer details over taaiheid, breuktaaiheid, en de manier waarop deze eigenschappen in de praktijk worden gemeten, wordt geven in de module over de taaiheidsmeting.
Energie zal geabsorbeerd worden door scheurgroei. De hoeveelheid hangt af van de taaiheid van het materiaal. 7. Breuktaaiheid
Breuktaaiheid is een andere manier om de bestendigheid van een materiaal tegen scheurgroei te bepalen.
De mate van vrijkomen van kritische vervormingsenergie is moeilijk in verband te brengen met ontwerpparameters, zoals toegepaste spanning en scheurlengte. In metalen is het gangbaar een andere, maar wel gerelateerde maat te gebruiken - de breuktaaiheid. Dit is de grenswaarde van de toegepaste spanningsintensiteitsfactor, waarbij de scheur zich onstabiel verspreidt. Een scheur leidt tot een lokale concentratie van spanningen aan de scheurtip. Snelle scheurgroei komt voor wanneer de spanning in een scheurtip een kritische waarde overschrijdt. De spanningsintensiteitsfactor (symbool, K) brengt de overschreden toegepaste spanning in verband met de lokale spanning bij de scheurtip. Dit is afhankelijk van de lengte van de scheur, a:
K = Yσ√πa
Waarbij Y een numerieke factor is (dichtheidseenheid), afhankelijk van de details van de scheurgeometrie.
Taaiheid en Breuktaaiheid
De waarde van Kc hangt af van de belastingsomstandigheden, b.v. de richting van toegepaste spanning met betrekking tot de scheur. De breuktaaiheid wordt gewoonlijk gemeten door het bepalen van de kritische spanningsintensiteitsfactor voor "mode I" belasting (scheuropening - d.w.z. de trekspanning loodrecht op het scheurvlak). Deze wordt dan KIc genoemd. Dit is een materiaaleigenschap, onafhankelijk van de geometrie van het proefstuk. Voor meer details over breukgedrag en taaiheid, zie "Eigenschappen in de praktijk".
Taaiheid en breuktaaiheid kwantificeren allebei hetzelfde fenomeen - onstabiele scheurgroei - maar hoe zijn zij aan elkaar gerelateerd?
Taaiheid geeft de mate van vrijkomen van de kritische vervormingsenergie weer (Gc), terwijl breuktaaiheid de kritische spanningsintensiteitfactor (Kc) weergeeft. Waar komt echter de vormveranderingsenergie vandaan?
Deze komt voort uit de elastische spanningen rond de scheur. Taaiheid en vervormingsenergie zijn dus nauw aan elkaar verbonden. De formule, die de twee met elkaar in verband brengt, is:
Kc = (E'Gc) 0.5
Hierbij hangt E' af van de staat van de spanning en deze is gelijk of bijna gelijk aan de elasticiteitsmodulus.
Inslag/ kerfslag test
De taaiheid van materiaal is belangrijk in toepassingen waarin een botsing kan voorkomen - dit om zowel catastrofale breuk te vermijden, als om het veilig absorberen van energie.
Taaiheid en slagvastheid zijn beide gedefinieerd in termen van reeds bestaande scherpe scheuren. Gebruikte taaiheidstesten zijn ook vrij complex. Ontwerpers gebruiken soms ook eenvoudige botsproeven om de bestendigheid van het materiaal tegen breuk te karakteriseren. Deze geven de materiaaleigenschappen niet weer, maar door het gebruik van een standaard geometrie geven zij een goede basis voor het vergelijken van materialen onder belasting door inslag. De meest gebruikte testen zijn de Izod en Charpy beproeving.
Het principe van de kerfslagproef: * Slaghamer en het meten van verandering in de potentiële energie (in Joule) * Een gestandaardiseerd proefstuk wordt gebruikt om een eerlijke vergelijking van energieverschillen weer te geven * Het proefstuk heeft een kerf om de breuk op een gecontroleerde manier te laten beginnen
Een kerfslagtestapparaat waarbij de slinger klaar is om in te slaan. De hoogte, die de slinger bereikt na het breken van het proefstuk, wordt bepaald door het meten van de hoek die de slinger daarbij heeft gemaakt. Verschillende kerfslagwaarde-testen maken gebruik van verschillende proefstukken wat betreft ontwerp en configuratie.
Kerfslagwaarde-testen meten "de arbeid van de breuk". Deze omvat een combinatie van energietermen gerelateerd aan zowel de bruto plastische vervorming, die gebreken produceert, als de energie die deze verspreidt en breuk tot gevolg heeft. Dit betekent dat de resultaten van een kerfslagwaarde-test niet uniek in verband kan worden gebracht met Gc en Kc. Daarentegen is de algemene tendens hetzelfde - materialen met hoge slagvastheid hebben een hoge kerfslagwaarde.
Er is een algemeen verband tussen de vervormbaarheid, de taaiheid en de kerfslagwaarde. "Taai" materiaal verdrijft zijn energie tijdens breuk door plastische vervorming en toont zo over het algemeen grotere vervormbaarheid dan brosse materialen. 8. Vermoeiing
Bij de gedefinieerde materiaaleigenschappen is verondersteld, dat er een statisch toegepaste belasting in één richting aanwezig is.
In de praktijk worden materialen vaak onderworpen aan cyclische belasting. Dit kan leiden tot vermoeiing. Materialen kunnen breken door vermoeiing bij een belasting, die veel lager is dan de belasting welke algemene plastische vervorming veroorzaakt.
Vermoeiing komt voort uit de groei van scheuren onder de toepassing van cyclische belasting. Als een scheur in staat is groot genoeg te worden, zodat de kritische grootte voor onstabiele scheurgroei wordt bereikt, zal er breuk optreden.
Definitie:
Weerstand tegen vermoeiing is de bestendigheid van een materiaal tegen scheurgroei onder de toepassing van cyclische belasting.
Er zijn twee belangrijke algemene categorieën van het vermoeiingsprobleem: 1. Initiatie-gecontroleerd, dit is wanneer de component aanvankelijk geen scheur bevat en het grootste deel van de levensduur gebruikt om een scheur te produceren, voordat deze bezwijkt. 2. Propagatie-gecontroleerd, dit is wanneer de component reeds een scheur bevat en de levensduur afhangt van de mate waarbij deze voortgezet wordt en tot falen leidt.

Similar Documents

Free Essay

Afval Bestaat Niet

...van materialen 7 Recyclageproces 8 Aspecten verbonden aan recycleren 9 Economie 9 Milieu 10 Gezondheid 10 Gegevensbeveiliging 11 Campagne Universiteit Gent 12 Initiatieven 12 Conclusie 13 Bronvermelding 14 Inleiding Onze maatschappij gaat er dagelijks technologisch op vooruit. Elk jaar komen er nieuwere en betere computers uit, iedereen heeft wel een smartphone of een tablet, of zelfs beiden. Maar deze technologische vooruitgang moet ook gevolgd worden door een evolutie in andere aspecten van ons leven. Want voor deze hightech snufjes hebben we kostbare metalen nodig die net schaarser worden met de dag. Bepaalde metalen dreigen zelfs volledig uitgeput te raken in de volgende decennia. Bovendien vergt het ontginnen ook nog eens meer energie aangezien men de schaarse elementen steeds dieper in de grond moet gaan zoeken. De prijs van deze materialen zal dan blijven stijgen. Daarom is het belangrijk dat recyclage – en dan in het bijzonder urban mining – meer in de aandacht komt te staan. Europa heeft al een eerste stap gezet door te beslissen dat tegen 2019 65% van al het elektronisch afval moet worden gerecycleerd. Maar aangezien er vandaag de dag wereldwijd nog maar zo’n 2% van de gsm’s worden gerecycleerd, hebben we nog een lange weg voor de boeg. In dit rapport zullen we het concept van urban mining van dichterbij benaderen en uitzoeken waarom dit nu net zo belangrijk is. We zullen ook de oorsprong en beschikbaarheid van de ontgonnen materialen bespreken...

Words: 3520 - Pages: 15

Free Essay

Samenvattingen

...Services overgenomen. Door deze overname verbreed BAM de hoeveelheid Facility-Management diensten. Meeste bedrijven zijn tevreden met huidige leverancier Ruim twee derde van de bedrijven is tevreden met zijn huidige leverancier. Dit blijkt uit onderzoek van Mercuri International onder 700 directieleden, managers en inkoopprofessionals in 14 landen. Het doel was beter inzicht te krijgen in de houding van de respondenten ten opzichte van de eigen inkooptrajecten en de mening over salesafdelingen. Hierbij liet 70% weten `niet geïnteresseerd` te zijn in het binnenhalen van nieuwe leveranciers. Inkopers vinden het vooral heel belangrijk dat salesmensen betrouwbaar, vriendelijk en hulpvaardig zijn. Deze eigenschappen worden door 81% van de ondervraagden genoemd. Andere belangrijke eigenschappen zijn kennis van de specifieke behoeftes van het bedrijf (79%), kennis van eigen producten en interne procedures (76%) en oplossingen kunnen vinden voor uitdagingen van de klant (75%). De belangrijkste fouten die salesmanagers volgens inkoopprofessionals maken, zijn te veel praten, te veel vragen en via de business `binnen` proberen te komen, dus niet bij de afdeling inkoop langskomen. Volgens Mercuri International lopen salesmensen anno nu het risico om...

Words: 1395 - Pages: 6

Free Essay

Architectuur in Nederland

...[pic] [pic] Inhoudsopgaven Titelblad blz. 1 Inhoudsopgave blz. 2 Inleiding blz. 3 Hoofd- en deelvragen blz. 3 Wat is architectuur? blz. 4 Woonhuizen blz. 5 Architectuur & Natuur blz. 6 Architectuur & Decoratie blz. 7, 8 De Nederlandse trapgevel blz. 9 t/m 12 Globale architectuurindeling van Nederland blz. 13 t/m 18 Bouwexplosie na 1945 blz. 18, 19 Architectuur vanaf 1970 tot heden blz. 20 t/m 24 Conslusie blz. 25 Logboek blz. 27, 28 Bronvermelding blz. 29, 30 Inleiding Het woord architectuur is een groot begrip. Je hebt architectuur aan de buitenzijde van huizen, waar ik het over ga hebben. Maar je hebt ook binnenhuisarchitectuur en tuinarchitectuur. Binnen deze architecten vormen zijn heel veel verschillende stijlen of stromingen te vinden. Ook in elk land heb je een eigen architectuur. Ik ga het vooral hebben over onze eigen Nederlandse architectuur, hoe het ontstaan is en de kenmerken ervan. Sommige mensen zullen denken: ‘Wat maakt mij uit wat voor een soort architecturen er zijn?’. Maar de architectuur is ook belangrijk voor de mens. Dit is ook bij iedereen verschillend. Ik zelf, vind het leuker om door een oud dorpje te lopen dan door een nieuwbouwwijk en de kleinste versierinkjes kunnen mij heel erg opvallen en boeien. De architectuur kan je humeur beïnvloeden. Je kunt met de architectuur een huis...

Words: 9429 - Pages: 38

Free Essay

Coca Cola

...PR-Dossier Coca-Cola Belgium Financiële communicatie – investor relations http://www.cokecce.com/pages/homeContent.asp http://www.corporatereport.com/CCE2010AnnualReport/ Corporate information Onze visie, waarden en codes Onze visie en waarden omlijnen waar onze organisatie voor staat en welke haar doelstellingen zijn. Samen met de gedragscodes vormen ze een belangrijke leidraad voor al onze medewerkers. De waarden van The Coca-Cola Company LEADERSHIP | The courage to shape a better future | PASSION | Committed in heart and mind | INTEGRITY | Be real | ACCOUNTABILITY | If it is to be, it’s up to me | COLLABORATION | Leverage collective genius | INNOVATION | Seek, imagine, create, delight | QUALITY | What we do, we do well |   De waarden van Coca-Cola Enterprises ACCOUNTABLE | | TEAM DRIVEN | | CUSTOMER-FOCUSED | | De codes worden kenbaar gemaakt aan alle medewerkers volgens de eigen interne richtlijnen van elke organisatie. Er zijn ook procedures uitgewerkt die toezien op de correcte toepassing ervan en die de nodige kanalen voorzien om onregelmatigheden en inbreuken op een geschikte manier te melden. Bij CCS ondertekent elke medewerker bij aanwerving de kennisname van de gedragscode en verbindt zich ertoe deze te respecteren. De medewerkers worden eveneens regelmatig opgeroepen om een opleiding te volgen. Coca-Cola Enterprises in België en Luxemburg Coca-Cola Enterprises Belgium (CCEB) en Coca-Cola Enterprises Luxembourg (CCEL) zijn dochtermaatschappijen...

Words: 3610 - Pages: 15

Free Essay

Blabla

...WWW.SAMENVATTINGEN.NL 1 van 77 Principes van Marketing – Kotler, Armstrong, Saunders & Wong Hoofdstuk 1, Marketing in een veranderende wereld 1.1 Wat is Marketing Marketing is een sociaal en managementproces waarin individuen en groepen verkrijgen wat zij nodig hebben en wensen door producten en waarde te creëren en deze met anderen uit te wisselen. Verkoop en promotie en deel van de Marketingmix. Ring : zie figuur 1.1 Marketing is gebaseerd op menselijke behoefte : fysieke, sociale en individuele in je aard Ook menselijke wensen: concrete behoefte in vorm van object in bepaalde cultuur en persoon. Ontwikkeldere samenleving, meer wensen door wensbevredigende producten en diensten. Koopkracht, dan wordt de wens v raag. Consument kiest beste pakket voor geld. Een product is alles dat op de markt aangeboden wordt om in een behoefte/wens te voorzien. Het gaat om de benefits die consument krijgt, bijv. geen honger meer. Goederen, diensten, persoenen, plaatsen, organisaties, activiteiten en ideeën. Product ook oplossing, middel of aanbod genoemd, het vertegenwoordigt een waarde. Fysiek product bedoelt voor oplossen probleem. Als aanbieder dit vergeet: Marketingbijziendheid Klantwaarde: Het vermogen van het product om in de behoefte te voorzien (klant), wat geeft grootste benefit voor bestede geld. (Waarde en bevrediging) Ruil: men verwerft gewenst object door iets anders aan te bieden. Twee partijen nodig en bereidheid tot samenwerking. Akkoord nodig Transactie:...

Words: 39745 - Pages: 159

Free Essay

Enager Industries

...Portfolio Management Control SystemsHoofdstuk 11: Performance Measurement | | Naam :Docent : Klas : | HOOFDSTUK 11: PRESTATIEMETING Gebruikte informatie bij Control Managers: Zijn verantwoordelijk voor de effectiviteit en efficiency van het werk. Managers beheersen niet de kosten, maar beïnvloeden activiteiten van mensen die verantwoordelijk zijn voor de kosten. Managementactviteiten zijn gebaseerd op: 1) Informele informatie Observatie, face-to-face, vergaderingen en management by walking around 2) Operationele (output) informatie 3) Budgetrapportages: verschil in verwachtingen, plafonds en bodems. 4) Non financials Key variables, strategische factoren, key en kritische succesfactoren, key performance indicators Prestatiemetingsystemen Hoofd doel van prestatiemeting is om een hulpmiddel te zijn om de strategie te implementeren. Als de KSF’s zijn verbeterd dan is blijkbaar de strategie geïmplementeerd. Balanced Scorecard Voorbeeld: balanced scorecard, mixt financiële met niet-financiële informatie. Functie van balanced scorecard: 1) goal congruence (alle neuzen één kant op) 2) communicatiemiddel, interne communicatie verbetert 3) bepaling van organisatiedoelen 4) terugkoppeling vanuit realisatie naar strategie Grootste waarde: ermee bezig zijn, over nadenken en communiceren Gevaar: immuun worden, te gemakkelijk aan de kant schuiven Opstellen van de balanced scorecard, een set maatstavenkiezen: ...

Words: 4198 - Pages: 17

Free Essay

Projectmanagement

...Projectmanagement Bronvermelding: Titel: Projectmanagement Vijfde druk, 2008 Auteur: Roel Grit Uitgever: Wolters-Noordhoff ISBN: 978-90-01-80262-2 Aantal pagina’s boek: 192 Aantal hoofdstukken boek: 12 De inhoud van dit uittreksel is met de grootste zorg samengesteld. Incidentele onjuistheden kunnen niettemin voorkomen. Je dient niet aan te nemen dat de informatie die Students Only B.V. biedt foutloos is, hoewel Students Only B.V. dat wel nastreeft. Dit uittreksel is voor persoonlijk gebruik en is bedoeld als wegwijzer bij het originele boek. Wij raden altijd aan het bijbehorende studieboek erbij te kopen en dit uittreksel als naslagwerk erbij te houden. In dit uittreksel worden diverse verwijzingen gemaakt naar het studieboek op basis waarvan dit uittreksel is gemaakt. Dit uittreksel is een uitgave van Students Only B.V. Copyright © 2008 StudentsOnly B.V. Alle rechten voorbehouden. De uitgever van het studieboek is op generlei wijze betrokken bij het vervaardigen van dit uittreksel. Voor vragen kan je je wenden per email aan info@studentsonly.nl. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Hoofdstuk 10 Hoofdstuk 11 Hoofdstuk 12 Het project Mensen en projecten Het project van begin tot eind De planning Maken van plan van aanpak Vergaderen Een interview afnemen Een brief schrijven Een rapport schrijven Een presentatie houden Een managementsamenvatting maken Een offerte maken pag.3 pag.6 pag...

Words: 6381 - Pages: 26

Free Essay

Antwoorden Blablabla

...Management & Organisatie Antwoordenboek 2 vwo Auteurs: Sarina van Vlimmeren Wim de Reuver Projectcoördinatie Bataille Tekst Etc., Utrecht Vormgeving Pauli-Producties, Nijmegen Redactie en lay-out Ivonne Hermens, Eindhoven Fotografie Stef Verstraaten, nijmegen NijghVersluys Ericastraat 18 3742 SG Baarn Correspondentieadres Postbus 225 3740 AE Baarn Customer Contact Center Voortgezet Onderwijs Telefoon: 035 - 548 24 70 Fax: 035 - 541 82 21 E-mail: vo@nijghversluys.nl Internet: www.nijghversluys.nl www.menoinbalans.nl ISBN 978 90 425 3341 7 / NUR 162 © 6de druk 2006 Uitgeverij NijghVersluys, Baarn, The Netherlands Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16B Auteurswet 1912 j° het Besluit van 20 juni 1974, St.b. 351, zoals gewijzigd bij het Besluit van 23 augustus 1985, St.b. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp). Voor het overnemen van (een) gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever...

Words: 43156 - Pages: 173

Free Essay

Onderzoek Buitenspeelruim

...buitenspeelruimte zal hoofdzakelijk toegelicht worden. Tenslotte vermeld ik dat dit rapport mede tot stand gekomen is dankzij suggesties van docenten en tips van medestudenten. In het bijzonder wil ik Rosalie van Helden bedanken voor haar gedetailleerde feedback. Den Haag, juni 2011 Buitenspeelruimten Nick Werring 2011 2 Samenvatting Er is onderzoek gedaan naar de verschillende functies van buitenspeelruimten. Door middel van observatie is de functie gezondheid geanalyseerd. De geobserveerde buitenspeelruimten bevinden zich in wijken van de gemeente Den Haag en van de gemeente Delft. Om de resultaten vast te leggen tijdens de observatie is er gebruik gemaakt van een observatielijst. De observatielijst bestaat uit waarneembare eigenschappen die tot stand zijn gekomen door het operationaliseren van de begrippen uit de...

Words: 10258 - Pages: 42

Free Essay

Summary International Marketing

...Samenvatting_IM.pdf Samenvatting International Marketing: college(s)2011/2012 Tilburg University | Marketing Management | International Marketing Verspreiden niet toegestaan | Gedownload door: Jolien De Klerk | E-mail: joliendeklerk@hotmail.com SAMENVATTING INTERNATIONAL MARKETING 2011/2012 Week 1: Introduction to global marketing Marketing = an organization function and a set of processes for creating, communicating and delivering value to customers and for managing customer relationships in ways that benefit the organization and its stakeholders. Global marketing = focus with recourses and competencies on global market opportunities and threats. The difference is de scope of activities. A global company conducts important activities outside the home-country market. Deze globalisatie activiteiten kunnen met alle groeistrategieën plaatsvinden: Companies that understand and engage in global marketing can offer more overall value to consumers than companies that do not have that understanding. The discipline of marketing is universal. It is natural however that marketing practices will vary per country, for the simple reason that the countries and peoples of the world are different (preferences, competitors, channels and communication media). The differences mean that a marketing approach that has proven successful in 1 country doesn’t mean that this will work in another country. An important thing is to recognize the extent to which it is possible to extend marketing...

Words: 18459 - Pages: 74

Free Essay

Events

...© - 2008 Deadline Entertainment Group VOORWOORD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . InleIDInG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Het FeStIValteRReIn . . . . . . . . . . . . . . . . 3 4 6 De papIeRWInkel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 3.1 BeGROtInG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 3.2 SaBaM en BIllIjke VeRGOeDInG . . . . . . . . . 36 3.2.1 SABAM 3.2.2 De Billijke Vergoeding 3.3 Het nIeuWe aRtIeStenStatuut . . . . . . . . . 38 3.4 COntRaCten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 1.1 teRReInGeSCHIktHeID . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 1.2 alGeMene SCHetS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 1.2.1 In- en uitgang 1.2.2 Podium 1.2.3 Drank- en eetbonnetjesstand 1.2.4 Drank- en eetstand 1.2.5 Licht- en geluidstoren of PA 1.2.6 Veiligheidsbuffer 1.2.7 Signeerstand 1.2.8 EHBO 1.2.9 Merchandising 1.2.10 Sponsors 1.2.11 Sanitair 1.2.12 Bewegwijzering en informatie 1.2.13 Backstage 1.3 Denk OOk eenS aan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 1.3.1 Ecologisch festival 1.3.2 Toegankelijkheid gehandicapten WeRkplan StReSSFaCtOR 4.1.1 Unit algemene organistatie 4.1.2 Unit stagehands 4.1.3 Unit catering 4.1.4 Unit techniek 4.1.5 Unit security 4.1.6 Unit PR 4.1.7 Unit sponsoring en subsidies 4.1.8 Unit backstage . . . . . . . . . . 40 4.1 De GROte VOORBeReIDInGen . . . . . . . . . . . 41 4.2 De laatSte alGeMene VeRGaDeRInG . . . . . 49 4.3 ‘le MOMent SupRèMe’: De FeStIValDaG . . . 50 BIjlaGen ...

Words: 34628 - Pages: 139