Free Essay

Asigurarile de Viata

In:

Submitted By craaft
Words 2416
Pages 10
EVOLUŢII FINANCIARE PE PIAŢA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ ÎN
ROMÂNIA (STUDIU DE CAZ PE EXEMPLUL SOCIETĂŢII ING
NEDERLANDEN ASIGURĂRI DE VIAŢĂ)

Rezumat:
The insurance companies offer many types of life insurance. In the following pages will be presented the most interesting types of life insurance, with their characteristics and financial evolution of ING Nederlanden.
Începând cu desfiinţarea Administraţiei Asigurărilor de Stat - la 31 decembrie 1990 - şi o dată cu promulgarea Legii nr.47/1990 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societăţilor din domeniul asigurărilor, au fost create premisele demonopolizării şi încetării controlului bugetar al statului asupra fondurilor de asigurare.
Portofoliul de asigurări şi patrimoniul ADAS-ului au fost preluate de primele trei societăţi de asigurare pe acţiuni nou constituite, cu capital integral de stat: Asigurarea Românească
S.A.(ASIROM), Astra S.A., Carom S.A., care au început să funcţioneze în această formă de la 1 ianuarie 1991.
Piaţa româneasca a asigurărilor şi reasigurărilor a cunoscut o evoluţie interesantă urmând evoluţiile contradictorii pe care le-a suportat şi economia în ansamblul ei. Comparând nivelul de dezvoltare şi importanţa asigurărilor în economia românească cu alte ţări europene, putem vedea că nici din acest punct de vedere nu se constată îmbunătăţiri, dimpotrivă: în timp ce în acestea continuă evoluţia, în România predomină stagnarea.
Piaţa românească a asigurărilor de viaţă este o piaţă competitivă, deşi nu se află în faza de maturitate din acest punct de vedere. România reprezintă un caz aparte, deoarece nu este o ţară cu tradiţie în domeniul asigurărilor aşa cum sunt ele concepute şi practicate în ţările dezvoltate. Pentru o înţelegere corectă a pieţei trebuie să analizăm cele două componente : oferta şi cererea.
Oferta este lansată de asigurători organizaţi în societăţi comerciale cu personalitate juridică şi cu capacitate financiară, criterii ce sunt reglementate de legislaţia în vigoare.
Asigurătorul care exercită o activitate de asigurare de viaţă este obligat: să ţină conturi distincte pentru asigurările de viaţă, să înregistreze toate veniturile şi cheltuielile aferente asigurărilor de viaţă în conturi separate, care să constituie şi să ţină unui fond de asigurare distinct, denumit fondul asigurărilor de viaţă, să asigure conducerea contabilităţii fondului asigurărilor de viaţă, pentru identificarea operativă a activelor şi a obligaţiilor aferente acestuia.
Cererea potenţială este mare datorită numărului mare de proprietăţi existente, a populaţiei numeroase, precum şi dacă avem în vedere nevoile reale de asigurare la nivelul economiei şi al populaţiei. Cererea efectivă este redusă din cauza lipsei de bani şi de cunoaştere a tuturor avantajelor oferite de asigurări. Cererea este dispersată şi nu are un caracter uniform sub aspectul categoriilor de asigurări solicitate, sub aspectul distribuţiei geografice, al nivelului de dezvoltare a regiunii sau a zonei respective şi al nivelului veniturilor.
În cadrul asigurărilor de viaţă, volumul primelor brute încasate la nivelul anului 2004 a fost de aproximativ 4.171,19 miliarde lei, în timp ce volumul primelor brute subscrise a fost de 4.749,55 miliarde lei, această sumă reprezentând 25,05% din totalul primelor brute subscrise de întreaga piaţă a asigurărilor. De asemenea, o menţiune interesantă se referă la faptul că aproximativ 98% din volumul total de prime brute încasate pentru asigurările de viaţă a fost realizat de companiile de asigurări cu capital străin. Din Buletin informativ - ING Nederlanden, 2004 rezultă că situaţia ponderii pe piaţă a primelor 10 companii de asigurări de viaţă se prezintă astfel: ING Nederlanden-
44,93%, Asirom-16,35%, AIG Life-7,865%, Omniasig Life-7,69%, Asiban-5,43%, Interamerican-
3,25%, Aviva-3,19%, Allianz-Ţiriac-2,47, Unita-1,73%, Lukoil Asito-1,61%. Liderul de piaţă,
ING Nederlanden, a înregistrat un ritm de creştere economică mai lent decât media pieţei asigurărilor. Cu toate acestea compania continuă să se detaşeze cu mai mult de 25% de următoarea clasată, ocupând poziţia de lider în domeniul asigurărilor de viaţă.
Piaţa românească a asigurărilor a înregistrat o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, o creştere net superioară ritmului de creştere economică. Această tendinţă va continua şi în anii viitori, ca urmare a maturizării pieţei şi creşterii nevoii de protecţie, economosire şi creării unui fond de pensii. Estimările specialiştilor din piaţă, firme de consultanţă şi de audit, certifică valoarea totală a pieţei asigurărilor în anul 2004 în jurul a 700 de milioane de euro.
Majorări semnificative au fost semnalate şi în segmentul asigurărilor de viaţă, unde creşterile înregistrate la nivelul anului 2004 comparativ cu cele din anul 2003 a depăşit în unele cazuri cu mult 100%, asigurătorii de viaţă aşteptând pentru anul în curs o anumită mişcare a pieţei pe segmentul poliţelor private de sănătate şi al pensiilor private.
ING Asigurări de Viaţă a subscris pe primul trimestru al anului trecut prime brute în valoare de 25 milioane de euro (929,3 miliarde de lei), în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar precedent. În lei, majorarea a fost de 27%. La prime brute încasate, asigurătorul a raportat o creştere de peste 46%, pånă la 25,6 milioane de euro ( 952,4 miliarde de lei). Compania revine astfel la un ritm de creştere mai înalt al subscrierilor, după o stagnare în ultimii doi ani. ING a avut prime brute subscrise în 2004 în valoare de 75,7 milioane de euro – cu
4,5% peste nivelul subscrierilor din 2003. Faţă de 2002, în 2003 compania înregistrase o scădere de aproape 8% în euro a primelor brute subscrise.
În funcţie de veniturile aduse în primul trimestru al acestui an, tipurile de poliţe cu cea mai bună performanţă în această perioadă au fost pentru ING asigurările de viaţă legate de programe de investiţii (produsele unit-linked- compania a fost prima societate de asigurări care a introdus această categorie de poliţe, în 1998), asigurările pentru studiile copiilor, programele de pensii, asigurările mixte de viaţă şi asigurările de viaţă suplimentare. Asigurările suplimentare se pot ataşa contractelor de asigurare de bază care au prevăzută o plata eşalonată a primelor de asigurare.
Compania a plătit, de la începutul anului 2006 până la sfârşitul lunii martie, daune în valoare de 628.150 euro pentru asigurări de viaţă, sănătate, accidente şi invaliditate.
Societatea Nederlanden Asigurări de Viaţă face parte din Grupul ING. Produsele cu care
ING Nederlanden a pătruns pe piaţa românească de asigurări de viaţă se împart în două mari categorii: • produse tradiţionale
• produse de tip Unit Linked
Produsele tradiţionale reprezintă adevăraţii piloni ai sistemului de asigurări de viaţă şi ele se împart în:
- produse de tip capitalizare: Regal, Phoenix, Academica, Debut
- produse de risc: Prudent, Maraton
Regal (asigurarea mixtă de viaţă) reprezintă produsul clasic de asigurare care acoperă atât riscul de deces, cât să riscul de supravieţuire al asiguratului, permiţând plata sumei asigurate printrun singur contract. Astfel, în cazul decesului persoanei asigurate, beneficiarul asigurării intră în posesia sumei asigurate, iar în caz de supravieţuire, contractantul asigurării încasează personal suma asigurată prevăzută în contractul de asigurare.
Phoenix (asigurarea mixtă redusă) oferă posibilitatea de a economisi bani pentru anii mai puţini productivi ai vieţii, garantând primirea sumei asigurate la încheierea perioadei contractate.
Mai mult, în situaţia unui eveniment nefericit, persoana desemnată de contractant va primi suma plătită de-a lungul timpului, deci contravaloarea primelor deja achitate. Acest tip de asigurare permite asiguratului să încaseze suma asigurată la expirarea termenului de asigurare, dacă este în viaţă. În situaţia survenirii decesului asiguratului în perioada de valabilitate a contractului, beneficiarului i se va rambursa suma primelor deja plătite, aferente doar asigurării de bază, inclusiv valoarea primelor scutite.
Academica (asigurarea de tip rentă pentru studii) asigură acumularea unor fonduri băneşti necesare continuării studiilor copiilor. Primele vor fi plătite pe perioada determinată de plată a acestora, după care debutează automat vărsământul rentelor. Plata acestor rente, respectiv suma asigurată, se va face timp de 4, respectiv 5 ani, în funcţie de opţiunea persoanei asigurate.
Debut (asigurarea de tip dotă) este un produs ce oferă posibilitatea acumulării unui beneficiu de maturitate menit să asigure constituirea unui fond de zestre în cazul căsătoriei beneficiarului. În cazul acestui produs persoana asigurată trebuie să coincidă cu contractantul asigurării. Dacă persoana asigurată decedează pe parcursul duratei de plată a primelor, se va proceda la exonerarea primelor viitoare.
Prudent (asigurarea de viaţă pe termen limită) oferă garanţia că beneficiarul poliţei, desemnat de persoana asigurată, va primi suma asigurată. Asigurarea de viaţă pe termen limitat nu este o asigurare de capitalizare (de economisire), ci una de protecţie împotriva unui risc determinat.
Maraton (asigurarea de viaţă pe termen nelimitat) oferă protecţie împotriva riscului de deces, la orice dată ar surveni acesta, până la vârsta de 95 de ani, cu condiţia ca asiguratul să fi achitat primele aferente până la data pensionării sau până la vârsta de 95 de ani. Dacă asiguratul va supravieţui vârstei de 95 de ani, asigurarea de viaţă pe termen nelimitat se va transforma într-o asigurare mixtă.
Aceste asigurări tradiţionale au dominat multă vreme piaţa, însă , în prezent ele exisă alături de produsele de asigurare de viaţă noi, orientate spre investiţii (produse de tip Unit Linked) - acestea având caracteristici speciale: creşterea sau scăderea sumei asigurate, creşteri sau scăderi are primei eşalonate, redirecţionarea primelor, transferul unităţilor, efectuarea de retrageri parţiale.
Asigurările de viaţă Unit Linked reprezintă un concept nou, introdus în premieră pe piaţa românească de ING Nederlanden. Produsele Unit Linked reprezintă, deopotrivă, o asigurare de viaţă şi un produs de investiţii, în cadrul unui contract unic. Unit Linked este un produs nou al industriei asigurărilor pe plan mondial, lansat în a doua jumătate a secolului trecut, beneficiind de un real succes atât în Statele Unite, cât şi în Europa.
Specificitatea lui constă în faptul că beneficiile obţinute din investiţii sunt stabilite în relaţie cu anumite plasamente investiţionale asociate acestor produse sub forma unor fonduri interne.
Deosebirea fundamentală între un produs Unit Linked şi produsele tradiţionale constă în faptul că riscul investiţiei este suportat de către contractantul asigurării.
Produsul Unit Linked a apărut ca răspuns firesc la dorinţa de investire a clienţilor, alături de nevoia de protecţie. Acest produs are în structura sa o componentă de protecţie şi o componentă investiţională. Componenta de protecţie este reprezentată de o asigurare de viaţă pe termen nelimitat, pentru care plata primelor eşalonate se face până la împlinirea vârstei de pensionare. Pe perioada protecţiei suma asigurată aleasă de client este garantată de asigurător. În caz de deces, oricând pe durata contractului, beneficiarul desemnat va încasa maximul dintre valoarea sumei asigurate corespunzătoare asigurării de viaţă şi valoarea contului sau la momentul respectiv. Nivelul sumei asigurate este stabilit de către client între o limită minimă şi una maximă, în funcţie de vârsta sa şi de prima plătită. Contul contractantului reprezintă echivalentul valoric al uniturilor deţinute în fondurile financiare ale asigurătorului.
Componenta investiţională constă în cumpărarea de unitaţi de cont (unituri) în fondurile financiare special constituite. Ele sunt fonduri interne, închise, reprezentând un portofoliu de diverse tipuri de active financiare administrate de asigurător exclusiv în scopul asigurării.
Contractantul asigurării va avea acces la aceste fonduri doar prin intermediul asigurărilor unit linked, iar prima de asigurare plătită va fi destinată achiziţionării de unituri în fondurile financiare.
Asigurările Unit Linked în Lei şi USD permit accesul la cele mai performante plasamente financiare din România şi de pe pieţele internaţionale. Investiţiile Unit Linked în lei se realizează prin două programe:
- Programul 1 (Bonuri de Tezaur). Acest program de investiţii ING Nederlanden Unit Linked are în componenţă titluri de valoare cu venit fix (titluri de stat în lei emise de Ministerul Finanţelor
Publice prin Banca Naţională), depozita bancare în lei pe termen scurt şi disponibilităţi în conturi curente. Obiectivul urmărit în administrarea programului este maximizarea valorii acestuia şi obţinerea unor creşteri de capital prin asigurarea unui randament crescut al investiţiilor.
- Programul 2 (Mixt). Programul de investiţii mixt are în componenţă acţiuni tranzacţionate la
Bursa de Valori Bucureşti, titluri de stat în lei emise de Ministerul Finanţelor Publice prin Banca
Naţională, depozite bancare în lei pe termen scurt şi disponibilităţi în conturi curente.
Pe baza produselor de tip Unit Linked, ING Nederlanden oferă două tipuri de planuri de pensii suplimentare: Merit şi Mentor. Prin aceste Planuri de pensii se poate opta şi pentru protecţia oferită de o asigurare de viaţă, precum şi pentru realizarea unor investiţii suplimentare la care persoana asigurată poate avea acces oricând. Acestor produse le sunt asociate Programele de investiţii în lei şi în dolari administrate de experţii Grupului ING. Constituirea unui fond de pensii presupune o atentă alegere a Programelor de investiţii pentru sumele economisite. De aceea, primele eşalonate plătite vor fi investite doar în Programe de investiţii cu un grad de risc scăzut.
Excepţie fac primele suplimentare pe care clientul le adaugă fondului de pensie, în cazul cărora se poate opta şi pentru plasamente cu un grad de risc mai ridicat. O dată ce s-a ales modul de alocare a primelor plătite, este important să se urmărească permanent performanţele portofoliului de investiţii, în vederea intervenirii prin redirecţionări de prime sau transferuri de unituri ori de câte ori este necesar.
Necesitatea cumpărării unei asigurări de viaţă reiese din nevoia de protecţie a oamenilor.
Pe lângă toate bunurile deţinute, viaţă şi sănătatea unui individ, integritatea lui fizică, capacitatea de muncă sunt bunurile cele mai de preţ şi pot fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare, ducând la imposibilitatea desfăşurării unei activităţi şi deci a obţinerii unui venit. Necesitatea încheierii unei asigurări de viaţă provine dintr-o nevoie absolută a fiecăruia, de a oferi protecţia financiară a familiei, a dependenţilor sau a celor apropiaţi în cazul decesului, în paralel cu alte avantaje pe care asigurătorii le pot oferi: economisire, pensie, investiţii. Încheierea unei asigurări care să acopere riscul de deces este o problemă la care ar trebui sa se gândească orice persoană, pentru a nu crea un dezechilibru în situaţia financiară a urmaşilor dependenţi.
Populaţia “vârstei a treia”, în continuă creştere numerică, este o categorie socială vulnerabilă, cu probleme specifice faţă de celelalte segmente sociale. Asigurarea necesităţilor populaţiei vârstnice pentru un trai decent, trebuie să acopere o gamă largă de preocupări, nu numai în plan economic, dar şi social şi psihosocial. De aceea, acest proces de îmbătrânire va duce la un moment dat la imposibilitatea statului de a întreţine partea inactivă a populaţiei şi astfel devine un lucru esenţial încheierea unei asigurări de viaţă care să ofere atât protecţia financiară a urmaşilor în caz de deces, cât şi asigurarea unui trai liniştit la vârsta pensionării.
BIBLIOGRAFIE:
1. Constantinescu, Dan Anghel (coord.), Management financiar în asigurări, Editura Economică,
Bucureşti, 2005
2. Marinică, Dobrin, Tănăsescu, Paul, Teoria şi practica asigurărilor, Ediţia a doua revizuită şi îmbunătăţită, Editura Economică, Bucureşti, 2003
3. Văcărel, Iulian, Bercea, Florian, Asigurări şi reasigurări, Editura Expert, Bucureşti, 2004
4. Internet: www.1asig.ro.

Similar Documents

Free Essay

Asigurari

...ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE Finanţe, Asigurãri, BãNCI şI BURSE DE VALORI master Finanţe corporative Proiect Asigurări de viaţă Planuri financiare pentru copii Studenţi: Chirica Iuliana Diaconescu Ionela Silvia Bucureşti, Martie 2010 Cuprins Introducere 2 Capitolul 1. Considerente generale 1.1.Piaţa asigurãrilor de viaţã din România.................................................................3 1.2.Noţiuni generale privind asigurãrile de viaţã ............... .......................................8 1.3.Clasificarea asigurãrilor de viaţã.........................................................................10 1.3.1. Asigurări de viaţă tradiţionale.......................................................11 1.3.2.Asigurări de viaţă de tip unit-linked...............................................13 1.3.3.Asigurări suplimentare…................................................................15 Capitolul 2. Studiu de caz: ING Asigurãri de Viaţã 2.1.Prezentarea grupului ING..................................................................................16 ...

Words: 15013 - Pages: 61

Free Essay

Raport Csa 2009

...PIEŢEI DE ASIGURĂRI ȘI A ACTIVITĂŢII DESFĂȘURATE ÎN ANUL 2009 Publicaţia Raport anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor este înregistrată în Catalogul Internaţional al Publicaţiilor Periodice prin cod: ISSN 1841 – 7256 Raport CSA 2009 mpso.indd 1 07.07.2010 14:49:31 CUPRINS Partea I. PIAȚA DE ASIGURĂRI ÎN ANUL 2009 Precizări metodologice 8 9 11 13 15 17 17 19 21 21 22 23 23 23 24 27 29 31 31 31 33 34 36 38 38 38 40 41 42 42 42 42 43 43 1. CAPITALUL SOCIAL AL SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 2. PRIME BRUTE SUBSCRISE 2.1. Prime brute subscrise pentru asigurări generale 2.2. Prime brute subscrise pentru asigurări de viaţă 3. INDEMNIZAŢII BRUTE PLĂTITE 3.1. Indemnizaţii brute plătite pentru asigurări generale 3.2. Indemnizaţii brute plătite pentru asigurări de viaţă 4. REZERVE TEHNICE 4.1. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări generale 4.2. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări de viaţă 5. ACTIVELE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 5.1. Active totale 5.2. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări generale 5.3. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări de viaţă 6. ACTIVITATEA DE REASIGURARE 7. CHELTUIELI DE ACHIZIŢIE ŞI ADMINISTRARE 8. SOLVABILITATEA SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 8.1. Gradul de solvabilitate al societăţilor de asigurare autorizate în România 8.2. Perspective privind regimul de solvabilitate 8.3. Registrul Actuarilor 9. REZULTATE FINANCIARE ŞI REZULTATE TEHNICE ALE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE...

Words: 91184 - Pages: 365

Free Essay

Draft Studiu Caz

...ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 1. Istoricul firmei 2. Obiectul de activitate 1. Date economice 3. Organigrama firmei 4. Analiza SWOT S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 1. Mediul intern 2. Mediul extern 5. Portofoliu produse şi servicii S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 6. Profilul clienților S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 2. CAPITOLUL II - METODE ŞI TEHNICI DE PROMOVARE FOLOSITE DE S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 1. Metode de promovare a produselor S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 1. Promovarea bunurilor şi serviciilor 2. Locul şi rolul comunicării în mixul de marketing 3. Raportul comunicare-promovare 2. Distribuţia produselor S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. 3. Top 5 produse S.C. ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ S.A. STUDIU DE CAZ CAPITOLUL III. PREZENTAREA FIRMEI SC. X SRL   1.1 Istoricul firmei ING este o companie internationala din domeniul financiar care ofera o gama variata de servicii de asigurare, bancare, investitii si pensii in peste 50 de tari. Cei 125.000 de angajati deservesc 85 de milioane de clienti din intreaga lume: persoane fizice, companii de dimensiuni mici si mijlocii, corporatii mari, institutii si guverne. Luand in considerare capitalizarea (valoarea pe piata calculata la 30 iunie 2009), ING este una dintre cele mai mari 20 de companii financiare din lume. In acelasi timp, ING a fost prima companie internationala care, in 1997, a intrat pe piata asigurarilor de viata din...

Words: 1319 - Pages: 6

Free Essay

Ndjwnfc

...ORIGINILE REVOLUŢIEI ENGLEZE Anglia secolului XVI cunoscuse o rapidă dezvoltare industrială bazată pe meşteşuguri, comerţ, minerit şi transporturi, concomitent cu apariţia fermei de tip capitalist bazat pe fenomenul „împrejmuirilor”. In 1603, la moartea Elisabetei I, tronul englez a revenit regelu Scoţiei, Iacob I Stuart. Ocuparea tronului de către Stuarţi aducea modificări importante în Anglia, unde Tudorii guvernaseră ca monarhi absoluţi, graţie abilităţii şi personalităţii lor. Stuarţii urmăreau instaurarea unui absolutism de drept, ceea ce contravenea realităţilor politice din Anglia, unde Parlamentul - format din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor - împărţea puterea cu monarhia. Atât Iacob I, cât şi fiul său, Carol I (1625-1649), au încercat să guverneze fără a convoca Parlamentul, cu ajutorul Consiliului Privat, pe ai cărui membri îi numeau sau revocau după bunul lor plac. Ei legiferau prin proclamaţii regale şi exercitau puterea juridică prin Camera înstelată şi Curtea înaltei Comisiuni. Stuarţii agreau catolicismul într-o ţară anglicană, unde se dezvoltase mişcarea numită puritanism, care urmărea înlăturarea oricărei rămăşiţe a catolicismului.Apar contradicţii între absolutismul monarhic al regilor din familia Stuart(Iacob I şi Carol I), susţinut de vechea aristocraţie şi regimul parlamentar susţinut de Londra, burghezie şi noua nobilime. În plan religios biserica anglicană se confruntă cu curentele radicale protestante ce solicită înlăturarea episcopatului şi a rămăşiţelor...

Words: 51192 - Pages: 205

Free Essay

Marketing

...Marketing Note de curs pentru studenții la master Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Esenţa marketingului 1. Conceptul de marketing Termenul de „marketing” este de un cuvânt de origine anglo-saxonă provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Drept

...este privită, de cele mai multe ori, cu admiraţia pe care o poate da ceremonialul desfăşurării ei. în fond, ea este o activitate zilnică, tenace, migăloasă, plină de neprevăzut şi mister. Poate, oare, un diplomat să gândească un scenariu pentru a promova politica statului său care să se armonizeze cu cea a interlocutorului său? Strădania diplomaţilor este de a se convinge zilnic şi a se informa pe baza unor documentări atente, care sunt interesele reciproce ale statului lor şi ale statului în care sunt trimişi, permanent sau temporar, pentru a acţiona conform cu aceste interese; ei trebuie să lămurească interlocutorii de propriul lor interes, conştientizându-1, dacă aceştia ar fi omis sau neglijat să o facă. Diplomaţia este o negociere permanentă cu statul acreditar; ea nu se desfăşoară numai la masa tratativelor. Diplomatul ştie că a negocia nu înseamnă insistenţa pentru acceptarea unui drept al statului propriu, dacă nu se are în vedere perspectiva unei colaborări, bazată pe reciprocitate. El ştie, în cazul în care interesele nu converg, că strădaniile lui sunt în zadar, căci statele nu au sentimente, ci doar politici de urmat. Diplomatul este de partea baricadei statului său, de la care are mandat şi căruia îi dă socoteală de tot ce întreprinde; şi dacă reuşeşte să promoveze un interes, aceasta înseamnă că el a înţeles nu numai cum să acţioneze, dar şi de ce a trebuit astfel acţionat. ^ Diplomatul este chemat să reprezinte ţara şi poporul său, fără de care nici misiunea...

Words: 43878 - Pages: 176

Free Essay

Romanian Budget - Draft

...CUPRINS Cod clasificatie Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2012 Anexa nr.1 – BUGETUL DE STAT pe anii 2010-2012 SINTEZAVenituri buget de stat –capitole Venituri fiscale Impozit pe profit Impozit pe venit Impozite si taxe pe proprietate Taxa pe valoarea adaugata Accize Impozit pe comert exterior si tranzactiile internationale Contributii de asigurari sociale Venituri nefiscale Venituri din capital Donatii din strainatate Sume primite de la UE /alti donatori în contul platilor efectuate si prefinantarii Cheltuieli buget de stat –capitole – Autoritati publice si actiuni exte rne Cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare Alte servicii publice generale Tranzactii privind datoria publica si împrumuturi Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administratiei publice Aparare Ordine publica si siguranta nationala Învatamânt Sanatate Cultura recreere si religie Asigurari si asistenta sociala Locuinte, servicii si dezvoltare publica Protectia mediului Actiuni generale economice, comerciale si de munca Combustibili si energie Industria extractiva, prelucratoare si constructii Agricultura, silvicultura, piscicultura, si vânatoare Transporturi Comunicatii Cercetare si dezvoltare în domeniul economic 0001 0003 0101 0301 0701 1001 1401 1700 2000 2900 3900 4401 4501 5001 5101 5301 5401 5501 5601 6001 6101 6501 6601 6701 6801 7001 7401 8001 8101 8201 8301 8401 8501 8601 Nr. pagina 1-24 25-42 25 25 25 25 26 26 27 27 27 27 29 29 30 30 31 31 31 32 32 33 33 34 35 35 36...

Words: 83602 - Pages: 335

Free Essay

Financial Analisys

...AL "SC SOMES SA" DEJ   CAP. I. STUDIU DE CAZ 1.1. PREZENTAREA S.C. SOMES SA DEJ 1.1.1.Scurt istoric             SC Somes SA Dej este un combinat de producere a celulozei si hartiei, care isi desfasoara activitatea din anul 1963. Firma are un capital integral privat, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de Grupul SCR (Serviciile Comerciale Romane),care reuneste societati comerciale de mare prestigiu pe piata romaneasca: Chimcomplex Borzesti,Somes Dej, Iasitex Iasi, Sinterom Cluj, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau, Nova Textile Bumbac Pitesti.      In baza legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si in baza legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale s-a constituit societatea comerciala Somes.             SC Somes SA Dej s-a constituit ca persoana juridica sub forma de societate de actiuni prin HGR nr. 1200/1990 si a preluat in intregime patrimoniul Combinatului de Celuloza si Hartie Dej care a fost construit in doua etape in anul 1963 si in 1975.             Societatea este inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului - Camera de Comert si Industrie a judetului Cluj cu numarul J12/1/1991 si la Ministerul Finantelor prin codul de inregistrare fiscala R 199800/1992.             Prin sentinta civica nr. 20/07.01.1999 a Tribunalului Cluj a fost deschisa procedura de reorganizare juridica prin plan a SC Somes SA Dej si a fost numit judecatorul sindic. De la aceasta data, SC Somes SA Dej functioneaza...

Words: 8824 - Pages: 36

Free Essay

Practica.Doc

...Antreprenoriatul - de la zero la succes printr-o idee genială Duminică, 21 Martie 2010 21:36 Andra Larisa Zaharia Articole - Start-up PR [pic][pic] [pic][pic][pic][pic] [pic]De când lucrez în online am observat o "specie" aparte de om de afaceri. Sunt sigură că l-aţi văzut şi voi la conferinţe şi chiar la TV. Nu poartă costum decât rareori şi nu prea conduce maşini scumpe. Nu-i plac nici servietele din piele şi nici Rolex-urile, dar o să-l vedeţi cu siguranţă cu rucsacul după el, fiindcă nu pleacă nicăieri fără laptop şi stabileşte orice întâlnire de afaceri doar în locuri cu wireless. Dincolo de semnele exterioare distinctive, veţi observa că "subiectul" nostru este vorbăreţ şi foarte informal, un amestec de trainer şi coordonator, dar care se dezice cu fermitate de eticheta "manager" sau "CEO". O să-l vedeţi cu câtă pasiune vorbeşte despre proiectele sale şi veţi mai observa şi cu ce rapiditate îi vin idei noi, pe care nu aşteaptă prea mult să le pună în aplicare. După cum probabil v-aţi dat seama, omul despre care vorbesc este Antreprenorul. Cel care nu stă prea mult pe gânduri şi se aventurează mai ceva ca Indiana Jones în jungla business-ului. Am vrut să aflu mai multe despre acest tip, pentru a-i putea face un "portret-robot", aşa că m-am gândit să-i intervievez pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de la noi. Iată setul de întrebări şi răspunsurile lor.   1.    Cum crezi că este perceput antreprenoriatul în România, având în vedere faptul că nu...

Words: 43937 - Pages: 176

Free Essay

Nota de Curs Marketingul Serviciilor

...MARKETINGUL SERVICIILOR - NOTE DE CURS- CUPRINS CAPITOLUL 1 ..................................................................................................... 6 APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA MARKETINGULUI SERVICIILOR ŞI COMERŢULUI .................................................................................................... 6 1.1. Evoluţia marketingului serviciilor pe plan mondial .......................................................................................6 1.1.1. Condiţiile apariţiei şi dezvoltării marketingului serviciilor .....................................................................6 1.1.2. Separarea, delimitarea şi specializarea marketingului serviciilor............................................................9 1.1.3. Şcoli şi curente în marketingul serviciilor .............................................................................................12 1.2. Marketingul serviciilor în economia românească .........................................................................................15 1.2.1. Limitele aplicării marketingului în domeniul serviciilor .......................................................................15 1.2.2. Premise ale aplicării marketingului serviciilor în ţara noastră ..............................................................17 1.2. 3. Tendinţe în aplicarea marketingului serviciilor în ţara noastră ............................................................19 1.2. 4. Teorie şi practică în domeniul marketingului...

Words: 28593 - Pages: 115

Free Essay

Publicity

...2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare ºi Relaþii Publice „David Ogilvy“ Strada Povernei 6–8, Bucureºti Tel./fax: (021) 313 58 95 E-mail: difuzare@comunicare.ro www.editura.comunicare.ro Descrierea CIP a Bibliotecii Naþionale a României PETRE, DAN Introducere în publicitate / Dan Petre, Mihaela Nicola. – Bucureºti: Comunicare.ro, 2004 Bibliogr. ISBN 973-711-004-8 I. Nicola, Mihaela 659.1 Cuprins Notã introductivã / 7 Introducere: surse teoretice ºi delimitãri conceptuale / 9 Surse teoretice / 10 Delimitãri conceptuale. Definiþii. Distincþii faþã de domeniile înrudite / 18 Scurt istoric al publicitãþii / 25 Scurt istoric al publicitãþii la nivel internaþional / 25 Scurt istoric al publicitãþii în România / 34 Publicitatea ca proces de comunicare / 41 Funcþiile publicitãþii / 44 Tipuri de publicitate / 47 Rolul publicitãþii în activitatea de marketing / 52 Obiectivele campaniei de publicitate / 55 Canalele media utilizate în publicitate / 56 Agenþia de publicitate / 67 Agenþia de publicitate / 67 Scurt istoric / 68 Agenþia de publicitate modernã / 71 Cercetarea pentru publicitate / 87 Cercetarea exploratorie ºi de dezvoltare a campaniei (developmental research) / 93 Cercetarea confirmatorie de testare (confirmatory research sau advertising testing) / 100 Cercetarea evaluatorie (evaluative research) / 109 Strategia ºi planificarea în publicitate / 117 Comportamentul consumatorului / 118 Procesul de planificare strategicã. Rolul în desfãºurarea campaniei de publicitate / 124 Etapele...

Words: 106426 - Pages: 426