Free Essay

Indicatori de Eficienta

In:

Submitted By sandra24sandra
Words 1472
Pages 6
Modul de calcul al unor indicatori de eficienţă a investiţiei[1]

Evaluarea proiectului de investiţii reprezintă o activitate distinctă în procesul de pregătire, de elaborare a oricărei decizii de investiţii, indiferent de anvergura proiectelor. Ea este destinată să asigure fundamentarea tehnico-economică şi financiară a deciziilor de investiţii, să pună în evidenţă eficienţa proiectului. Evaluarea economică va trebui să arate în ce măsură va contribui proiectul la dezvoltarea societăţii în general, şi dacă, sub acest aspect, se justifică resursele care se cheltuiesc. Evaluarea proiectului oferă investitorilor şi băncilor informaţiile esenţiale şi de detaliu necesare pentru adoptarea deciziilor în deplină cunoştinţă de cauză. Informaţiile privind evaluarea eficienţei economice constituie suportul adoptării sau respingerii proiectelor de investiţii.

1 Indicatori ai eficienţei fără luarea în consideraţie a factorului timp

1 Valoarea capitalului pentru investiţie

Realizarea unui proiect de investiţii presupune existenţa unor capitaluri, a căror mărime este determinată de cheltuielile de achiziţie a utilajelor, de cele pentru construcţia clădirilor, cumpărarea terenurilor, precum şi de alte cheltuieli necesare punerii în funcţiune a echipamentului. Se stabilesc sumele necesare acoperirii costurilor de exploatare pe perioada de demaraj şi pe cea de funcţionare la întreaga capacitate. Astfel, este stabilit costul total al investiţiei: [pic], în care:
It – investiţia totală;
I – investiţia calculată conform devizului general;
M0 – necesarul de mijloace circulante pentru începerea funcţionării obiectivului;
Cs – alte cheltuieli.

2 Durata de realizare a investiţiei şi eşalonarea în timp a cheltuielilor

Execuţia lucrărilor de construcţii montaj se desfăşoară pe parcursul unei perioade de timp, stabilită în funcţie de condiţiile tehnice şi tehnologice existente, de modul de organizare a activităţii. Aceasta se apreciază a fi o durată normală de execuţie. Se poate calcula o durată de execuţie optimă din punct de vedere economic, ce se află între perioada normală de execuţie şi perioada de timp cea mai scurtă posibilă, obţinută pe baza măsurilor de grăbire a execuţiei unor lucrări.

3 Durata de viaţă a proiectului (perioada de exploatare)

De durata de viaţă a proiectului depinde mărimea randamentului său economic, deci reuşita sau eşecul investiţiei. Pentru stabilirea perioadei de exploatare se are în vedere durata principalelor bunuri de investiţii. Se pot diferenţia două aspecte: durata de viaţă tehnică şi durata de viaţă economică. • Durata de viaţă tehnică se stabileşte în funcţie de momentul apariţiei uzurii fizice a utilajelor şi echipamentelor. Durata de viaţă stabilită în acest mod este o durată maximă. • Durata de viaţă economică depinde de uzura morală, fiind mai redusă decât durata de viaţă fizică.

4 Stabilirea fluxului de numerar

Evaluarea proiectelor de investiţii se întemeiază pe conceptul de flux de numerar şi nu pe cel de beneficiu sau profit cu care operează contabilitatea. Diferenţa dintre încasări şi plăţi reprezintă fluxul de numerar, care se determină prin relaţia:
[pic]
în care:
Vn – venit net;
Qn – încasări;
Cn – costurile de producţie; d – durata de execuţie a proiectului;
De – durata de exploatare; n – anul în care se fac cheltuielile sau se obţin veniturile. În această relaţie costurile nu include amortismentele.

5 Valoarea reziduală

Valoarea reziduală reprezintă venitul ce se încasează la sfârşitul duratei de viaţă a proiectului; este luată în calcul în ultimul an al fluxurilor de numerar, prin adăugare la acestea.

6 Investiţia specifică

Se calculează ca raport între volumul total al investiţiei şi capacitatea de producţie. Stabileşte câţi lei se investesc pe unitatea de produs obţinut. a. pentru obiectivele noi:
[pic]
în care:
Si – investiţia specifică;
Ii – investiţia aferentă variantei i; qi – capacitatea de producţie. b. pentru activitatea de modernizare:
[pic]
în care:
Imi – investiţia alocată pentru modernizare, dezvoltare sau retehnologizare în varianta i; qmi – capacitatea de producţie după modernizare; q0 – capacitatea de producţie existentă înainte de modernizare. c. pentru compararea variantelor:
[pic]
în care:
Sc – reprezintă investiţia specifică pentru comparaţii;
Ii – valoarea investiţiei în varianta i;
Ij - valoarea investiţiei în varianta j; qi, qj – capacitatea de producţie în varianta i şi, respectiv, j.

7 Coeficientul de eficienţă economică a investiţiei

Se calculează ca raport între beneficiul anual şi volumul total al investiţiei:
[pic]

8 Termenul de recuperare a investiţiei

Se calculează ca raport între volumul total al investiţiei şi beneficiul anual. a. pentru obiective noi:
[pic]
în care:
Ti – termenul de recuperare
Ii – valoarea investiţiei în varianta i;
Phi – profit anual al variantei i. b. pentru modernizări:
[pic]
în care:
Imi – valoarea investiţiei alocată pentru modernizări în varianta i;
Phmi – profit anual realizat;
Pho – profit anual realizat înainte de retehnologizare.

9 Randamentul economic al investiţiei

Se calculează raportând diferenţa dintre profitul total şi volumul total al investiţiei la volumul total al investiţiei.

10 Imobilizarea totală a fondurilor fixe

[pic] în care:
IM – imobilizarea totală;
It – imobilizarea în anul t; d – durata de realizare a investiţiei.

11 Imobilizarea medie

[pic].

2 Indicatori ai eficienţei economice a investiţiilor actualizaţi

Procesul investiţional, în sens larg, cuprinde ansamblul proceselor din perioada edificării şi cea a exploatării obiectivului de investiţii. El începe cu prima cheltuire de mijloace financiare, în scop de investiţie, şi se încheie cu ultima încasare din vânzarea produselor.

1 Indicatori actualizaţi la momentul începerii lucrărilor de investiţii

Acest moment corespunde datei când se declanşează execuţia obiectivului, deci se trece efectiv la imobilizarea resurselor investiţionale. Ca atare, se poate spune că se identifică cu momentul deschiderii creditării. Pentru întreprinzător, analiza economică la acest moment va reflecta potenţialul economic disponibil şi dacă asigură ducerea la bun sfârşit a acţiunii întreprinse. a. relaţia de calcul a investiţiei totale actualizate este:
[pic]
[pic] unde: h – 1, 2, …, d; d – durata de execuţie a obiectivului; a – coeficientul de actualizare. b. beneficiul obţinut pe perioada de exploatare actualizat:
[pic]
[pic] unde: h – d+1, d+2, …, d+De. c. randamentul economic actualizat:
[pic]
d. cheltuieli totale actualizate:
[pic]
e. cheltuieli totale actualizate specifice:
[pic]
f. durata de recuperare actualizată. Se porneşte de la egalitatea:
Iact(mo)=Bact(mo)T
unde:Bact(mo)T – beneficii pe perioada T actualizate la momentul mo.
[pic]
[pic]
[pic]
[pic] g. venitul net actualizat permite să se facă o comparaţie între volumul total al încasărilor obţinute pe întreaga perioadă de funcţionare a obiectivului şi costurile totale (cu investiţia şi cu producţia). Relaţia de calcul este următoarea:
[pic]
unde: Vh – venitul obţinut în anul h (se au în vedere veniturile anuale realizate din vânzarea producţiei de bază, precum şi cele din alte activităţi); h. raportul dintre venituri şi costuri (benefice-cost) permite o comparaţie între suma încasărilor realizată pe întreaga durată de funcţionare a obiectivului şi totalul cheltuielilor efectuate atât cu edificarea obiectivului, cât şi cu producţia. Relaţia de calcul este:
[pic]
i. rata internă de rentabilitate a investiţiei (RIR) exprimă rata de discontare care egalizează valorile actualizate ale producţiei cu costurile de producţie şi de investiţie pe întreaga perioadă de funcţionare a obiectivului. Relaţia de calcul este:
[pic]

2 Indicatori actualizaţi la momentul punerii în funcţiune

Din documentaţia de proiect, acest moment este marcat de terminarea lucrărilor de investiţii, inclusiv recepţionarea acestora. Grafic, actualizarea la acest moment este reprezentată în figura de mai jos.

a. relaţia de calcul a investiţiei totale actualizate este:
[pic]
b. beneficiile actualizate la momentul m1:
[pic]
c. randamentul economic actualizat:
[pic]
d. cheltuieli totale actualizate:
[pic]
e. durata de recuperare actualizată. Se porneşte de la egalitatea:
Iact(m1)=Bact(m1)T
unde: Bact(m1)T – beneficii actualizate la momentul m1 pe perioada T. Algoritmul este acelaşi ca la actualizarea la momentul m0.

3 Indicatori actualizaţi la momentul scoaterii din funcţiune

În general se admite că momentul scoaterii din funcţiune are la bază cu precădere criterii economice, adică exploatarea instalaţiilor nu mai este rentabilă. Grafic, actualizarea eforturilor şi efectelor investiţionale la momentul scoaterii din funcţiune este redată în figura de mai jos. Actualizarea investiţiilor la acest moment trebuie să ţină cont de faptul că pe durata De nu se produc investiţii. a. relaţia de calcul a investiţiei totale actualizate este:
[pic]
b. beneficiile actualizate la momentul m2:
[pic]
c. randamentul economic actualizat:
[pic]
d. cheltuieli totale actualizate:
[pic]
e. durata de recuperare actualizată. Se porneşte de la egalitatea:
Iact(m2)=Bact(m2)T
unde: Bact(m2)T – beneficii actualizate la momentul m2 pe perioada T. Algoritmul este acelaşi ca la actualizarea la momentul m0.

3 Invarianţa nivelului indicatorilor de eficienţă economică, actualizând datele la momente diferite

Tehnica actualizării valorilor permite să se cunoască echivalentul fiecărei sume de efecte economice viitoare la momentele de actualizare alese. Deşi mărimea parametrilor economici de volum (investiţii, costuri, beneficii etc.) actualizaţi diferă de la un moment la altul, nu se modifică însă nivelul indicatorilor de eficienţă economică. Acest fapt se datorează compensaţiei ce are loc între creşterile şi diminuările datelor actualizate în cadrul raportului între beneficii şi cheltuieli sau al cumulării cheltuielilor de investiţii şi de exploatare.

-----------------------
[1] Metodologia B.I.R.D. de evaluare a proiectelor de investiţii; Metodologia B.E.I.R. S.A. de întocmire a studiilor de fezabilitate;Prof. univ. dr. Ion Românu, prof. univ. dr. Ion Vasilescu, coord., Managementul investiţiilor, Ed. Mărgăritar, Bucureşti, 1997;

-----------------------
[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

Similar Documents

Free Essay

Financial Analisys

...AL "SC SOMES SA" DEJ   CAP. I. STUDIU DE CAZ 1.1. PREZENTAREA S.C. SOMES SA DEJ 1.1.1.Scurt istoric             SC Somes SA Dej este un combinat de producere a celulozei si hartiei, care isi desfasoara activitatea din anul 1963. Firma are un capital integral privat, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de Grupul SCR (Serviciile Comerciale Romane),care reuneste societati comerciale de mare prestigiu pe piata romaneasca: Chimcomplex Borzesti,Somes Dej, Iasitex Iasi, Sinterom Cluj, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau, Nova Textile Bumbac Pitesti.      In baza legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si in baza legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale s-a constituit societatea comerciala Somes.             SC Somes SA Dej s-a constituit ca persoana juridica sub forma de societate de actiuni prin HGR nr. 1200/1990 si a preluat in intregime patrimoniul Combinatului de Celuloza si Hartie Dej care a fost construit in doua etape in anul 1963 si in 1975.             Societatea este inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului - Camera de Comert si Industrie a judetului Cluj cu numarul J12/1/1991 si la Ministerul Finantelor prin codul de inregistrare fiscala R 199800/1992.             Prin sentinta civica nr. 20/07.01.1999 a Tribunalului Cluj a fost deschisa procedura de reorganizare juridica prin plan a SC Somes SA Dej si a fost numit judecatorul sindic. De la aceasta data, SC Somes SA Dej functioneaza...

Words: 8824 - Pages: 36

Free Essay

Analiza Rentabilitatii

...scop a oricărei societăţi comerciale este de a maximiza averea acţionarilor. Realizarea acestui obiectiv este posibilă numai prin desfăşurarea unei activităţi rentabile, profitul net obţinut putând servi pentru remunerarea imediată a acţionarilor, prin dividende, sau pentru remunerarea la termen prin creşterea valorii firmei ca urmare a alocării acestuia pentru autofinanţare. Rentabilitatea poate fi definită ca fiind capacitatea unei întreprinderi de a obţine profit prin utilizarea factorilor de producţie şi a capitalurilor, indiferent de provenienţa acestora. Rentabilitatea este una din formele cele mai sintetice de exprimare a eficienţei întregii activităţi economico-financiare a întreprinderii, respectiv a tuturor mijloacelor de producţie utilizate şi a forţei de muncă, din toate stadiile circuitului economic: aprovizionare, producţie şi vânzare. Eficienţa economică este o categorie economică mai cuprinzătoare decât rentabilitatea. În acest sens menţionăm şi următoarea afirmaţie “eficienţa economică reprezintă cea mai generală categorie care caracterizează rezultatele ce decurg din diferite variante preconizate pentru utilizarea (consum productiv, consum individual, vânzare) sau economisirea unor resurse (umane, materiale sau financiare) intrate sau neintrate în circuitul economic” Pentru exprimarea rentabilităţii se utilizează două categorii de indicatori: 1. profitul şi 2. ratele de...

Words: 868 - Pages: 4

Free Essay

Publicitate

...online……………………………….. 10 1.2. Modele de publicitate online....................................................20 1.2.1 Publicitatea prin bannere............................................................................................... 13 1.2.2 Interstițialele...................................................................................................................14 1.2.3 Publicitatea „îndrăzneață"..............................................................................................14 1.2.4 Publicitatea „plutitoare".................................................................................................14 1.2.5 Scrolling ads...................................................................................................................15 1.2.6 Legăturile text............................................................................................................. ..15 1.2.7 Advertorialele............................................................................................................... 15 1.2.8 Legături sponsorizate.....................................................................................................16 1.2.9 Microsite-ul...................................................................................................................16 1.2.10 Background ad............................................................................................................16 1.2.11 Publicitate pe bază de cuvinte (keyword ad).......

Words: 278 - Pages: 2

Free Essay

Bibliografie

...1. http://www.iab-romania.ro/Articole/Despre-iab-romania/Scurta-prezentare-generala/7.html, 2. Evelina Graur, Tehnici de comunicare, Editura Mediamira, Cluj-Napoca, 2001, p. 98. 3.Iulian Vegeş Ruff şi Bogdan Grigore, Relaţiile publice şi publicitatea online, Editura Polirom, 2003, p.90. 4.Iulian Vegeş Ruff şi Bogdan Grigore, Relaţiile publice şi publicitatea online, Editura Polirom, 2003, p.77 Company, Amsterdam/Philadelphia, 2004, p.54. 5. http://www.markmedia.ro/article_show.php?g_id=660, 6.Chatterjee, Hoffman, Novak - “Modeling the Clickstream: Implications for Web-Based Advertising Efforts”, 2000. 7. http://www.adzone.ro:8888/adrevolver/ui?findex3, 8. http://www.openzone.us/ro/?page_id=197, 9. http://www.publicitate-pe-internet.ro/cpm-cpc-cpa.htm 10. http://www.iab-romania.ro/Articole/Despre-iab-romania/Scurta-prezentare-generala/7.html, 11.http://internet.ubix.ro/subiect/doubleclick 6. http://www.adzone.ro:8888/adrevolver/ui?findex3, 7. Iulian Vegeş Ruff şi Bogdan Grigore, Relaţiile publice şi publicitatea online, Editura Polirom, 2003, p87. 8. http://www.openzone.us/ro/?page_id=197, 9. Internet Advertising Bureau, “New standards for banner”, http://www.iab.net , 10. Interactive Advertising Bureau , “AD Unit Guidelines : Interactive Marketing Units “, 2002, http://www.iab.net , accesat la data de 12.04.2010, ora:16:10. 11. Iulian Vegeş Ruff şi Bogdan Grigore, Relaţiile publice şi publicitatea online, Editura Polirom, 2003, p112. 12.. ibidem ...

Words: 1647 - Pages: 7

Free Essay

Economic Value Added

...VALOARE ………………………………………………………………………………….…....2 1. Nevoia apariției managementului bazat pe valoare …………………………………..2 2. Sistemul de indicatori utilizaţi în analiza valorii adăugate pentru acţionari ……….....5 CAPITOLUL II. VALOAREA ECONOMICĂ ADĂUGATĂ (EVA) ………………………… 8 1. Valoarea economică adăugată şi managementul bazat pe valoare ………………….. 8 2. Implementarea sistemului EVA ……………………………………………………. 11 3. Calculul valorii economice adăugate ………………………………………………. 15 4. Factorii determinanţi ai valorii economice adăugate ………………………………..20 5. Model de analiză a valorii economice adăugate …………………………………… 23 6. Avantaje și limite ale valorii economice adăugate …. ……………………………...25 7. Îmbunătăţiri ce ar putea fi aduse metodei …………………………………………...29 BIBLIOGRAFIE I. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND MANAGEMENTUL BAZAT PE VALOARE I.1. Nevoia apariției managementului bazat pe valoare Pe măsura dezvoltării în timp a companiilor, mediul economic și concurenţial a devenit tot mai complex şi activitatea firmelor s-a diversificat fiind nevoie de noi instrumente şi tehnici manageriale mai performante care să permită firmelor să depăşească obstacolele din ce în ce mai numeroase şi mai costisitoare. În acest context, managementul tradiţional, bazat pe analiza şi interpretarea datelor contabile, şi-a dovedit incapacitatea de a evalua şi de a exprima, într-o manieră cât mai clară şi cât mai corectă, performanţele reale ale companiilor. Astfel, s-a impus o schimbare în...

Words: 8933 - Pages: 36

Free Essay

Managementul Financiar Al Mediului

...FACULTATEA DE ŞTIIN E ECONOMICE MANAGEMENTUL FINANCIAR AL MEDIULUI - SUPORT DE CURS – prof. univ. dr. Camelia Cămăşoiu Bucureşti 2010 1 CUPRINS CAP. 1 - NEVOIA DE GANDIRE SI PRACTICA ECOLOGICA……………….....1 CAP. 2 – FUNDAMENTE CONCEPTUALE ALE MANAGEMENTULUI MEDIULUI………………………………………………………………………..….6 CAP. 3 – MEDIUL SI DEZVOLTAREA…………………………………..…..…...9 CAP. 4 – EVOLUTIA TEORIEI INTERDEPENDENTEI DINTRE ACTIVITATEA UMANA SI ECOLOGIE.....…………………………14 CAP. 5 – DEZVOLTAREA DURABILA: CONCEPT SI DIMENSIUNI………... .23 CAP. 6 – INDICATORII DEZVOLTARII DURABILE………………………..…..31 CAP. 7 – STRATEGII SI POLITICI DE MEDIU…………………………….…….39 CAP. 8 – MODALITATI DE REALIZARE A OBIECTIVELOR STRATEGICE....42 CAP. 9 – STUDIUL DE IMPACT ASUPRA MEDIULUI………………………….47 CAP. 10 – ORGANIZAREA SI DEZVOLTAREA UNEI PRACTICI PRIVATE IN DOMENIUL MEDIULUI………...………………………………………………….53 CAP. 11 – COSTURI SI ECONOMII ALE MEDIULUI……………………………58 CAP. 12 – CHELTUIELILE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI……………..…..62 2 Cap. 1 - NEVOIA DE GANDIRE SI PRACTICA ECOLOGICA In traditiile civilizatiilor europene exista chiar si in prezent o credinta sau o superstitie apocaliptica legata de trecerea de la un mileniu la altul. Este o credinta care postuleaza ca dezastrele naturale si sociale nu se produc in fiecare an, ci la anumite momente ale timpului care marcheaza aniversari insemnate. Asa a fost considerata trecerea de la anul 999 la anul 1000, cand crestinismul primitiv al Europei are cuprins de spaime: se arata...

Words: 16755 - Pages: 68

Free Essay

Doctrine

...UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS”, GALAȚI FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: AFACERI INTERNAȚIONALE REFERAT LA DISCIPLINA „DOCTRINE ECONOMICE CONTEMPORANE” tEMĂ: Modelul economic creat de J. M. Keynes pentru explicarea dezechilibrelor din economia de piață contemporană tEMĂ: Modelul economic creat de J. M. Keynes pentru explicarea dezechilibrelor din economia de piață contemporană Cadru didactic coordonator: Lect. dr. Ludmila Daniela MANEA Student: Genoveva Virginia GROSU Anul III 2015 Cuprins Introducere 2 1. Modelul economic creat de J.M. Keynes 3 1.1. Caracteristicile modelului creat de Keynes 3 2. Componentele definitorii ale modelului economico-matematic al lui J. M. Keynes 4 2.1. Variabilele 4 2.1.1. Variabilele endogene 4 2.1.2. Variabile exogene 5 2.2. Relațiile dintre variabile 7 2.3. Parametrul, “multiplicatorul investițonal” (K) 8 Bibliografie 10 Introducere De-a lungul evoluţiei sale istorice, ştiinţa a căutat să analizeze fenomenele complexe cu ajutorul modelelor abstracte. Natura umană şi variaţia relaţiilor care se stabilesc într-o societate formează un câmp de cercetare întins şi pasionant, propice declanşării unor multiple controverse. Utilizarea matematicii pentru rezolvarea unor probleme economice suscită reticenţe profunde şi nejustificate. Mulţi teoreticieni sau practicieni economişti ignoră noile descoperiri din teoria matematică care le-ar putea fi utile. Pe de o parte aparatul...

Words: 3065 - Pages: 13

Free Essay

Strategic Analysis

...Introducere Lucrarea de faţă tratează complexa lume a afacerilor din cadrul reţelelor hoteliere internaţionale punând accentul în principal pe latura obiectual analitică a particularităţilor ce se desfăşoară între participanţii activi regăsiţi în cadrul lanţurilor voluntare, integrate, dispersate sau independente. În primul capitol am adus în prim plan câteva aspecte avute în vedere în managementul hotelier, cu referire la organizarea şi definirea, explicarea şi clarificarea câtorva termeni folosiţi în literatura de specialitate. Sunt avuţi în vedere termeni specifici hotelăriei precum “grup hotelier”, “lanţ hotelier voluntar”, “lanţ hotelier integrat”, “grup hotelier concentrat/dispersat”, “hotel independent (individual)” În al doilea capitol am luat în considerare câteva aspecte uzitate în cadrul grupurilor şi lanţurilor hoteliere, punând în evidenţă avantajele/dezavantajele categoriilor de asociere. (voluntar, integrat, concentrat, dispersat, independent) şi eventualele modalităţi de contractare În capitolul al treilea am optat pentru prezentarea celui mai mare lanţ hotelier voluntar din lume şi tratarea celor mai interesante particularităţi care au făcut din reţeaua BestWestern un concern de talie mondială. Sunt aduse în discuţie principalele beneficii datorate extinderii şi dezvoltării reţelei, caracteristici de ordin financiar, precum şi politica de investiţii reliefată prin intermediul proiectelor de finanţare. De asemenea, de o importanţă aparte sunt...

Words: 19328 - Pages: 78

Free Essay

Developing Plan for Farmec

...FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR PROIECT DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ A SOCIETĂȚII ~ FARMEC S.A. CLUJ-NAPOCA~ * AUTORI : - MOLDOVAN ANDREEA - SAVA ANDREEA - TODERUȚĂ ANIELA * SPECIALIZAREA : AI , GRUPA 8402 * AN : III BRAȘOV, 2012 CUPRINS I. PREZENTAREA FIRMEI 4 I.1. SCURT ISTORIC 4 I.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE 6 I.3. TIPUL FIRMEI 7 I.4. LOCAȚIA FIRMEI 7 I.5. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ 7 I.6. PRODUSELE OFERITE 9 I.7. INDICATORI ECONOMICI 13 II. APRECIERI ASUPRA GAMEI DE PRODUSE 15 II.1. APRECIERI ASUPRA CALITĂȚII PRODUSELOR 15 II.2. POSIBILITĂȚI DE DIVERSIFICARE 17 II.3. FIDELIZAREA CLIENȚILOR 18 II.4. DIFERENȚIEREA PRODUSELOR FIRMEI FAȚĂ DE CONCURENȚĂ 19 II.5. MATRICEA BCG 20 III. ANALIZA PIEȚEI ȘI ACTIVITĂȚILE DE MARKETING ALE FIRMEI 23 III.1. PIAȚA ȚINTĂ 23 III.2. SEGMENTAREA CONSUMATORILOR 23 III.3. POZIȚIONAREA FIRMEI PE PIAȚĂ 24 III.4.1. ANALIZA CONCURENȚILOR 26 III.4.2. ANALIZA FURNIZORILOR 28 III.5. COMPORTAMENTUL DE CUMPĂRARE AL CONSUMATORILOR 29 III.6. MIXUL DE MARKETING 29 III.6.1. STRATEGII DE PRODUS 29 III.6.2. STRATEGII DE PREȚ 30 III.6.3. STRATEGII DE DISTRIBUȚIE 31 III.6.4.STRATEGII DE PROMOVARE 31 III.7. ANALIZA SWOT 33 IV. PROGRAM DE ÎMBUNĂTĂȚIRE...

Words: 12574 - Pages: 51

Free Essay

Multimedia Marketing

...asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, stabilitate financiară. [pic] BNR este membră a Sistemului European al Băncilor Centrale [pic] Ţintirea directă a inflaţiei [pic] Denominarea monedei naţionale [pic] [pic] [pic] [pic] Link-uri utile: Calendarul de diseminare • Emisiuni de titluri de stat pe site-ul MFP; (rezultate licitaţii şi prospecte de emisiune) • Raportul Romania: Financial Sector Stability Assessment pe site-ul Fondului Monetar Internaţional. Pentru programatori: • Cursul de schimb în format XML facilitează preluarea cursului zilnic de către aplicaţiile informatice. Obiectivul principal Banca Naţională a României are un rol intrinsec în menţinerea stabilităţii financiare, date fiind responsabilităţile ce rezultă din dubla sa ipostază de autoritate monetară şi prudenţială. Atribuţii subsumate obiectivelor de stabilitate financiară sunt exercitate atât prin reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor aflate sub autoritatea sa, cât şi prin formularea şi transmiterea eficientă a măsurilor de politică monetară şi supravegherea funcţionării în condiţii optime a sistemelor de plăţi şi decontări de importanţă sistemică. Totodată, este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă. Apariţia şi dezvoltarea unor disfuncţionalităţi, precum evaluarea...

Words: 3221 - Pages: 13

Free Essay

Priect Mfc

...“Managementul este o activitate care îmbină mult meşteşug (experienţă) cu o anumită doză de artă (întelegerea lucrurilor) şi ceva ştiinţă (analiză).” Henry Mintzberg CUPRINS |INTRODUCERE |............................................................................................................................|5 | | |............ | | | |Motivaţia alegerii temei.................................................................................................. |5 | | |Obiective...................................................................................................................|5 | | |...... | | |CAPITOLUL I |CONCEPTUL DE MANAGEMNT – FUNCŢII, ROLURI..................................... |6 | |1.1 |La “graniţa” dintre artă şi ştiinţă.................................................................................... |6 | |1.2 |Ce este managementul de fapt.......................................................................................

Words: 5176 - Pages: 21

Free Essay

Activitati Logistice in Cadrul Firmelor

...ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI Facultatea de Comerţ LOGISTICĂ ŞI DISTRIBUŢIA MĂRFURILOR Analiza sistemului logistic la firma Carnsan Prod SRL ECHIPA: Purice Mădălina Nicole Răducanu Silvia Rogoz Gabriela Rusu Ana-Maria Sava Anca Seria C, grupa 349, an III -BUCUREŞTI 2013- Introducere Denumirea întreprinderii: Carnsan Prod SRL Anul înfiinţării: 2002 Forma de juridică: Societate cu răspundere limitată Capital social: 200.000 RON Capital propriu: 5.306.391 RON Număr de unităţi: 16 Adresa sediului: Comuna Filipeştii de Pădure, strada Principală, număr 941, judeţul Prahova, telefon: 0372 722 396 Cifră de afaceri ( anul 2012): 44.090.758 RON Cod CAEN: 1013- Fabricarea produselor din...

Words: 3592 - Pages: 15

Free Essay

Orient Objected Programming in Romanian

...2009 REPROGRAFIA UNIVERSITĂŢII "TRANSILVANIA" DIN BRAŞOV Cuvânt înainte Cartea de faţă se doreşte a fi, în principal, un ghid pentru studenţii din domeniul Informatică, dar, evident, ea poate fi utilă tuturor celor care vor să înveţe să programeze orientat pe obiecte, în general şi în C++, în particular. Este bine ca cel care citeşte această lucrare să nu fie începător în programare şi, mai mult, este trebuie să aibă cunoştiinte avansate despre limbajul C. Anumite concepte generale cum ar fi constante, variabile, funcţii, tipuri numerice, caractere, string-uri, pointeri, tablouri etc. se consideră cunoscute. Lucrarea este structurată pe două părţi. În prima parte se prezintă elementele introduse odată cu apariţia limbajului C++, care nu existau în C şi care nu au neaparat legatură cu programarea orientată pe obiecte. În partea a doua este facută o prezentare teoretică a programarii orientate pe obiecte, introducand şi conceptele POO. După această scurtă prezentare pur teoretică se prezintă programarea orientată pe obiecte din C++. Tot aici sunt prezentate şi o parte din clasele care se instalează odată cu mediul de programare (clase pentru lucrul cu fluxuri, clasa complex etc.). La fiecare capitol, sunt date exemple sugestive, care ilustrează din punct de vedere practic elemente de noutate. Este bine ca aceste exemple să fie înţelese şi, acolo unde este nevoie, să fie scrise şi rulate de către cititor. Programele din această carte nu conţin erori, deoarece ele au fost întâi...

Words: 1337 - Pages: 6

Free Essay

Mediul de Marketing Al S.C. Black Sea Suppliers S.R.L.

...PITEŞTI DEPARTAMENTUL DE STUDII DE MASTERAT ŞI POST UNIVERSITARE DE PERFECŢIONARE SPECIALIZAREA BUSINESS MANAGEMENT MEDIUL DE MARKETING AL S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. LUCRARE DE DIZERTAŢIE COORDONATOR Conf.univ.dr.Asandei Mihaela ABSOLVENT 2007 CUPRINS Introducere _________________________________________________5 Capitolul 1: Mediul de marketing, element esenţial în activitatea firmei ______________________________________________________6 1.1.Conceptul de mediu de marketing ___________________________6 1.2.Mediul extern al firmei ___________________________________10 1.2.1.Micromediul firmei __________________________________11 1.2.2.Macromediul firmei _________________________________21 1.3.Mediul intern al firmei ___________________________________29 1.3.1.Conţinutul şi structura mediului intern ___________________29 1.3.2.Potenţialul întreprinderii ______________________________32 Capitolul 2: Prezentarea S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. ____34 2.1.Obiectul de activitate şi scurt istoric _________________________34 2.2.Structura organizatorică __________________________________36 2.3.Prezentarea gamei de produse _____________________________41 2.4.Analiza principalilor indicatori economici ____________________46 Capitolul 3: Metode de analiză a mediului de marketing a S.C. BLACK...

Words: 16522 - Pages: 67

Free Essay

Aplicatii Privind Calculul de Indicatori Specifici Gestiunii Trezoreriei

...Aplicatii privind calculul de indicatori specifici gestiunii trezoreriei SN = Active – Datorii totale Aceasta exprimă valoarea contabilă a drepturilor pe care le posedă proprietarii asupra întreprinderii, fiind averea proprietarilor şi trebuind să fie suficientă pentru a asigura funcţionarea şi independenţa financiară a întreprinderii. Pe baza bilanţului financiar Situaţia Netă se determină ca diferenţă: • SN = Total active – Datorii totale - Venituri în avans = Capitaluri proprii. Pe baza bilanţului contabil armonizat Situaţia Netă este diferenţa: • SN = (Total active – Datorii curente) – Datorii peste 1 an = F – G. Situaţia Netă în cele două variante de calcul este prezentată în: Tabel nr. Calculul şi analiza situaţiei nete (capitalurilor proprii) |Nr |Indicatori |Exerciţiul financiar |Abateri |Indici | |crt |(lei) |Precedent |Curent |(± Δ) |(%) | |1. |Total active |666599134 |959678348 |293079214 |143,96 | |2. |Datorii totale |236328008 |314339890 |78011882 |133,01 | |3. |Venituri în avans |4435821 |5197373 |761552 |171,68 | |4. |Situaţia netă (SN)(a) |425835305...

Words: 6464 - Pages: 26